Projekt “Alternativna mobilnost” iznjedrio mlade edukatore

“Alternativna mobilnost” iznjedrila mlade edukatore koji će učenicima međimurskih škola prenositi znanja o ekološkim, energetskim i sigurnosnim prednostima javnog prijevoza, posebice integriranog javnog prijevoza.

Prva radionica u sklopu projekta “Alternativna mobilnost”, financirana od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, održana je u prostorijama udruge ACT (Autonomni centar) u Čakovcu pod vodstvom Saveza za željeznicu. Dvodnevna radionica, održana 12. i 13. veljače, približila je učenicima Srednje škole Prelog i Gospodarske škole Čakovec ekološke, energetske i sigurnosne prednosti željeznice i svog ostalog javnog prijevoza u odnosu na putovanja automobilom.

Kroz radionicu su također predstavljene teme poput povezivanja biciklizma s javnim prijevozom te primjeri dobre prakse javnog prijevoza i bicikliranja u nekoliko razvijenih europskih regija koje geografski, demografski i ekonomski nalikuju na hrvatske regije. Novostečenim znanjima su sada učenici koji su pohađali radionicu u mogućnosti, kao mladi edukatori, svoje znanje prenositi drugima u Međimurskoj županiji, kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama.

Osim o temama vezanim uz javni prijevoz i bicikliranje, učenici su stjecali i znanja o javnom nastupu, koja će im pomoći pri prenošenju novih informacija o alternativnoj mobilnosti. 12 učenika koji su pohodili radionicu podijelit će se u parove i svaki će par uskoro imati priliku okušati se, pod mentorstvom ACT-a i Saveza za željeznicu, u približavanju projekta “Alternativna mobilnost” učenicima dvije srednje, te četiri osnovne škole.

Potreba za projektom se javila jer su mladi u Međimurju koji žive u predgrađima i malim mjestima trenutno osuđeni na nedostatnu ponudu u javnom prijevozu koja ne prati stvarne potrebe, nedostatak biciklističke infrastrukture i informacija o tome kako ostvariti bolju osobnu mobilnost. Time su izloženi izoliranosti, nedostupnosti raznih kulturnih, sportskih i društvenih sadržaja te na taj način i manjim mogućnostima osobnog razvoja.

Edukacija o prednostima javnog prijevoza prvi je korak ka njihovom boljem angažmanu u zajednici kako bi se svim regijama osigurao bolji javni prijevoz i bolja biciklistička infrastruktura. Cjelokupni projekt traje 12 mjeseci, a samo još neke od aktivnosti koje će provoditi su: osmišljavanje kreativnih volonterskih aktivnosti koje će provoditi učenici srednjih škola na području Međimurske županije, a vezani su uz energetske i sigurnosne učinke prometa, promociju javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja.

Kroz volonterske akcije i osmišljavanje školskih biciklopopravljaona, što je također dio projekta, mladi će u praksi popularizirati ekološki prihvatljivije i zdravije načine kretanja i putovanja od dosadašnjih. U suradnji s Policijskom upravom Međimurskom potaknut će se i umreženost srednjih škola, organizacija civilnog društva i javnih ustanova u cilju pomaganja stvaranju za građane boljih načina kretanja i putovanja.

“Alternativnu mobilnost” provode Autonomni centar Čakovec – ACT u partnerstvu sa Savezom za željeznicu i Srednjom školom Prelog te Gospodarskom školom Čakovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije