Nezadovoljstvo u D. Dubravi: Mještani ostali bez stalnog liječnika

Potaknut pritužbama mještana Donje Dubrave na svakodnevne promjene liječnika u tamošnjoj zdravstvenoj ambulanti načelnik Dražen Miser dopisom se obratio ravnatelju Doma zdravlja Čakovec, Branku Vrčiću, dr.med. spec.anest. i intenz.med., kako bi se nastali problem riješio i to na način da se imenuje stalni liječnik obiteljske medicine.

– Smatramo da su svakodnevnim promjenama liječnika najviše zakinuti pacijenti-bolesnici tj. naši mještani koji ne dobivaju zadovoljavajući zdravstvenu skrb. Nemoguće je da doktor opće medicine dnevno utvrđuje dijagnozu za pedesetak bolesnika koje prvi put vidi (obzirom da je gotovo svakodnevno drugi doktor), a problem je i nepoznavanje pacijenata koji su na dugotrajnom bolovanju, pisanje invalidskih komisija…

Svjesni smo činjenice da u Hrvatskoj nedostaje liječnika, a naročito ga je teško naći na dislocirana ruralna područja, ali smatramo da to ne mora biti slučaj u našoj općini. Molimo da poduzmete potrebne mjere kako bi naša općina ponovo dobila stalnog doktora opće medicine – napisao je Miser u dopisu.

Bio je to dovoljan razlog da se dogovori zajednički sastanak na tu temu koji je održan 28. siječnja. Ravnatelj Vrčić osvrnuo se na organizaciju rada ordinacije opće/obiteljske medicine u Donjoj Dubravi. Napomenuo je kako je nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg liječnika Ivana Doleneca, dr.med.spec.obit.med., Dom zdravlja Čakovec sa svrhom pružanja daljnje skrbi pacijentima koji su bili upisani u njegov tim ugovorio sa HZZO-om daljnje obavljanje djelatnosti obiteljske medicine, te je za rad u ordinaciji zaposlio zdravstvenog radnika Božidara Poljaka, dr.med..

Kako je Dom zdravlja tijekom 2014. godine uspio od HZZO-a dobiti sredstva za financiranje specijalizacije iz obiteljske medicine Poljak je upućen na specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine, te će biti odsutan iz ordinacije do okončanja specijalističkog usavršavanja.

S obzirom na veliki nedostatak liječnika na području Međimurja i cijele Hrvatske, Dom zdravlja Čakovec unatoč više raspisanih natječaja nije uspio realizirati zapošljavanje zamjenskog liječnika, te će pružanje zdravstvene zaštite pacijentima i rad ordinacije za sada organizirati putem postojećeg kadra – njihovih zdravstvenih radnika.

Vrčić je rekao da će se na taj način osigurati adekvatan i kontinuiran rad ordinacije kao i cjelovita skrb za pacijente na području općine, te nema bojazni da će stanovništvo ostati uskraćeno za tražene zdravstvene usluge primarne zdravstvene zaštite, a Dom zdravlja će svakako i nadalje, kontinuiranim raspisivanjem natječaja pokušati realizirati zapošljavanje stalnog zamjenskog liječnika.

Stoga, mještanima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju. – Ja sam bolesna i puno hodam po doktorima. Čujte dok ja objasnim jednoj dokotorici od čega sem betežna, veći drugi put dojde neka druga pa moram sve ispočetka. To vam je nam starešima muka. U ambulanti se stvaraju gužve i dugo treba čekati – kazala nam je mještanka Katarina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije