Prešernov dan obilježit će se u varaždinskom HNK-u

>> Prešernov dan obilježit će se u varaždinskom HNK-u

Slovensko kulturno društvo “Nagelj” u nedjelju, 8. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu organizira proslavu Prešernova dana, nacionalnog praznika Republike Slovenije posvećenog najvećem slovenskom pjesniku Franceu Prešernu.

Proslava u HNK-u Varaždin, na koju su pozvani svi građani Varaždinske, Međimurske i okolnih županija te ostalih pograničnih područja Hrvatske i Slovenije, započet će u 15.15 sati u kazališnom predvorju postavljanjem izložbe fotografija “Moja Slovenija 2” Slovenskoga doma kulturno-prosvjetnog društva Bazovica iz Rijeke.

Program se nastavlja u 16 sati u gledalištu HNK-a nastupom ženske i muške klape SKD-a Istra iz Pule, mješovitih pjevačkih zborova i folklornih skupina iz Rijeke i Zagreba, ansambla Sudar Percussion iz Zagreba te Hrvatskog kulturnog društva Pomurje i glumačke skupine mladih SKD-a Nagelj iz Varaždina. Potom slijedi kreativna radionica SKD-a Istra iz Pule, a završni dio proslave upriličit će se u Studentskom centru Varaždin predstavljanjem i degustacijom tradicionalnih slovenskih jela koja pripremaju pripadnici slovenske nacionalne manjine iz Pule.

Ovogodišnja proslava Prešernova dana bit će posebno svečana budući da je SKD “Nagelj” organizira u okviru europskog projekta “3M Mura-Media-Minority” u kojem je na inicijativu potpredsjednice SKD-a Barbare Antolić Vupora, ujedno i predsjednice Vijeća slovenska nacionalne manjine Varaždinske županije te predsjednice Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Varaždin, partner od siječnja 2014. godine.

Projekt “3M Mura-Media-Minority” sufinancira Europska unija s ciljem poticanja i osiguravanja potpore razmjenama u područjima kulture i svekolikog društvenog života za hrvatsko i slovensko područje oko rijeke Mure i šire. Voditeljica projekta partnera SKD Nagelj je bila Ana Županić, a od studnenog je Tatjana Novak. Značajni doprinos uspješnom ulasku SKD-a “Nagelj” u projekt “3M” dali su i donedavni čelnik te aktualna predsjednica SKD-a, Igor Šerdoner i Martina Lesjak.

Napomenimo ovom prigodom da je Slovensko kulturno društvo “Nagelj” osnovano 2007. godine te da je njegovih stotinu članova dosad organiziralo brojna kulturna događanja, njegujući kulturnu baštinu i očuvanje slovenskog identiteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije