FOTO: Fantastična 10. Noć muzeja u Čakovcu

>> FOTO: Fantastična 10. Noć muzeja u Čakovcu

Brojeći jubilarnu desetu godinu održavanja, Noć muzeja zasigurno je zaslužila status jednog od najzanimljivijih događaja na domaćoj kulturnoj sceni. U to su se mogli uvjeriti svi koji su posjetili Muzej Međimurja Čakovec koji je ove godine pripremio zaista zanimljiv program.

Osim razgledavanja stalnih postava otvorena je izložba “Večernji soirée: Fin de siècle” posvećena građanskom Čakovcu na kraju 19. i početku 20. stoljeća, na čijem su se otvranaju uz međimurskog župana Matiju Posavca njegovog zamjenika Zorana Vidovića našli i gradonačelnik Murske Sobote mr. Aleksander Jevšek, te ravnatelj Muzeja dr.Vladimir Kalšan i Maša Hrustek Sobočan koordinatorica programa. U glazbenom djelu programa predstavili su se prof. violine Dubravka Balent i prof. Danijel Mario Novak izvevši nekoliko djela Fritza Kreislera i hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

>>> Pogledajte galeriju fotografija

Samom izložbom rekonstruirano je druženje građanstva iz kraja 19. stoljeća u obliku živih slika prema poznatim ličnostima tog doba. Njih su uprizorili profesori Gospodarske škole Čakovec, koja je jedan od ovogodišnjih partnera Muzeju Međimurja, u povijesnim kostimima koje su izradili učenici te škole.

Posjetitelji Muzeja Međimurja posebno su uživali u svakojakim delicijama jer su za ovu prigodu profesori i učenici Srednje škole iz Preloga pripremili meni prema starim receptima s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Tako su se na jelovniku za uzvanike našli plata “Zrinski”, a moglo se kušati i juhu od fazana, okruglice od krumpirovog tijesta u umaku od koprive, nabodeni srneći but u umaku od vrganja, lovačku roladu, zapečeni krumpir, ječmenu kašu na lovački, trgance, salatu od rikole s bučinim uljem i međimursku gibanicu. Uz navedena jela kao aperitiv tu su bili šljivovica, sok od jabuke, te vina priznatih međimurskih vinara Pušipel i Pinot Crni Vinarije Cmrečnjak te FP Premier Rose “Hiše Penin Frangež”.

Modna revija vratila duh Čakovca s kraja 19. stoljeća

Tijekom večeri održana je i modna revija učenika Gospodarske škole Čakovec, inspirirana odjećom 19. stoljeća. Naime, oni su na prvom katu Muzeja Međimurja predstavili dizajnerska, frizerka i make-up umijeća prikazavši pritom način i stil odijevanja Čakovčana u godinama s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

U modnoj reviji sudjelovali su i učenici i njihovi profesori, a samu modnu reviju bi prema riječima Maše Hrustek Sobočan koordinatorice programa, trebalo ponoviti možda i na nekom drugom mjestu kako bi i oni koji nisu imali prilike biti u muzeju vidjeli što se i kako nosilo u Čakovcu “negda”, ali i kao nagradu svim učenicima i profesorima za njihov trud u pripremi tih prekrasnih kreacija, frizura i šminke.

Ravnatelj muzeja Vladimir Kalšan na samom je kraju modne revije uručio zahvalnice svima koji su uložili svoj trud u znanje za pripremu ove noći za pamćene u čakovečkom Muzeju Međimurja . Zahvalnice su primili ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko, nastavnici Ana-Marija Bogdanović, Jadranka Prošev, Zlatko Serec, Katica Korunek, Andreja Modrinjak, Karmen Koroš, Nives Kocijan, Nikolina Makovec, Nevenka Perin, Rusa Trajkova i Vedran Ivanković. Zahvalnicu je primio i ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur te savjetnik stručnom učitelju posluživanja iz sektora ugostiteljstva Srednje škole Prelog Josip Bajsić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije