U Čakovcu, 7. veljače: Festival srca uz ples i puštanje balona

Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

U Republici Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb (Rebro), čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić, ujedno i predsjednik udruge Veliko srce malom srcu. Pod nazivom Festival srca već četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj pa tako i u Međimurju, obilježava se Svjetski tjedan srčanih grešaka i srčanih bolesti u djece (7.-14. veljače).

Članovi Udruge međimurske podružnice započinju s ostvarivanjem ciljeva projekta Udruge Veliko srce malom srcu za 2015. godinu “Minute u životu čine razliku” – AVD za svaku školu. Pokrenuta je akcija za nabavkom AVD aparata za većinu škola u Hrvatskoj. Jedina mjera koja može promijeniti niske postotke kvalitetnog preživljavanja jest edukacija općeg pučanstva o postupku u situaciji iznenadnog kolapse, te što ranije defibrilacija putem uređaja namijenjenih laicima.

AVD (eng. Automatic external defibrillator) je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Osim toga, današnji modeli daju upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, glasovnim i vizualnim uputama (na hrvatskom jeziku). Uređaji sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Tako 7. veljače 2015. u 12 sati otvaraju Festival srca na Trgu Republike u Čakovcu uz ples i puštanje balona u zrak istovremeno s roditeljima iz cijele Hrvatske, dok 9., 10., 12. i 13. veljače 2015. organiziraju predavanje i praktične vježbe u nekoliko škola naše županije pod nazivom “Proširivanje svijesti o postojanju srčanih grešaka i bolesti u djece. Metode oživljavanja i upotreba AVD uređaja.

Pridružite im se jer i vi možete spasiti život!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije