Obilježavanje “Blaževog” uz humanitarnu akciju i blagoslov grla

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec četvrtu godinu za redom u Međimurskoj županiji organizira obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji sa Župom sv. Nikole Biskupa iz Čakovca.

Cilj obilježavanja dana svetog Blaža je senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec i ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla. Tim povodom u utorak, 3. veljače 2015. godine od 17,30 do 18,30 sati u Katoličkom Domu u Čakovcu organiziraju edukativno – humanitarnu akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji” tijekom koje će prodavati jabuke i druge prigodne predmete koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih, a dijelit će i edukativne materijale.

Istog dana u 18,30 sati u Crkvi župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu bit će služena Sveta misa uz tradicionalni blagoslov grla. Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata.

Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe.

Govorna rehabilitacija, nažalost, nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj. Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina dva puta godišnje (u povodu “Blaževa” i u mjesecu lipnju, uvijek u Talasoterapiji u Crikvenici) organizira Simpozije, Međunarodne susrete laringektomiranih osoba i Intenzivne seminare nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih. Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit će za odlazak članova kluba na već spomenutu rehabilitaciju.

Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: Poljoprivredna zadruga Čakovec, Varga Natalija iz Murskog Središća, OPG Mihalic Kristijan i Hižman Bernarda, kojima od srca zahvaljuju. Isto tako zahvale upućuju fra Željku Željeznjaku, gvardijanu Župe sv. Nikole Biskupa Čakovec na pomoći u realizaciji obilježavanja Dana sv. Blaža.

Pozivaju sve zainteresirane osobe, a posebno osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, te zdravstvene djelatnike da im se pridruže u akciji “Zajedno smo jači i glasniji” te kupe po jednu jabuku (ili druge progodne proizvode) koje će prodavati u Katoličkom domu te ispred Crkve, kako bi pomogli uspješnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji laringektomiranih osoba.

Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake prve srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 09-10 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera (od 21 trenutno učlanjene osobe). Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu.

Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

Stoga pozivaju osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, zdravstvene djelatnike i ostale zainteresirane osobe da se uključe u rad kluba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije