Čuvari baštine: Prva godina bila je uspješna za Međimursku grudu

Nakon što je u rujnu 2013. udruga Međimurska gruda iz Dunjkovca imala osnivačku skupštinu, odmah se započelo s radom. Najprije je uređena internet stranica udruge, na kojima članovi, sumještani ali i svi zainteresirani mogu vidjeti informacije o provedenim aktivnostima udruge, rečeno je na prvoj izvještajnoj skupštini.

Na tim stranicama najavljuju buduće aktivnosti i događaje vezane uz rad. Isto tako dali su si truda te na stranici obuhvatili i turističku ponudu našeg kraja, jer jedan od ciljeva udruge je i poboljšati turističku ponudu svoje općine, kao i sačuvati ono vrijedno što imamo, tradiciju s kojom se ponose. Dobro postavljeni ciljevi udruge prepoznati su i od strane medija, pa je udruga predstavljena u svim lokalnim tiskanim medijima, na radio postajama, lokalnim televizijama, te portalima koji djeluju u našem kraju.

Glasnogovornica udruge Snježana Zorković gostovala je na VTV-u, u Vekerici, gdje je u zanimljivom razgovoru, predstavila planove udruge, kao i u emisiji na Hrvatskom radiu Čakovec. Započeli su i s realizacijom najvažnijih projekata, a to su izrada Smoligarovog grunta te osnivanje Muzeja prve hrvatske pruge. Elaborat za izradu Smoligarovog grunta udruga je dobila na korištenje od Franje Cimermana iz Nedelišća.

Međutim, radi se o iznimno zahtjevnom projektu, prije svega financijski, za koji će zasigurno još trebati puno vremena, jer još nema ni potrebitog zemljišta. No vjeruju, kako će u suradnji s VMO Dunjkovec, TZ Nedelišće, kao i Općinom Nedelišće, ova dobro zamišljena buduća turistička atrakcija s vremenom naći plodno tlo i saživjeti. Smoligarski grunt ideja je da se sačuva od zaborava izgled međimurskog dvorišta, onog u našem kraju, iz razdoblja sredine pedesetih godina prošlog stoljeća, kad se i Dunjkovec počeo intenzivnije razvijati.

Relizacija projekta Muzej prve hrvatske pruge manje je zahtjevna. Nakon nailaženja na mnoge prepreke u mjesecu rujnu prošle godine s poduzećem HŽ Infrastruktura d.o.o. iz Zagreba potpisan je ugovor o korištenju željezničkog prostora odnosno objekta stajališta Dunjkovec. Kako HŽ o lokalnim postajama, koje više nisu u prvotnoj funkciji, i ne vodi previše brige, članovi udruge nisu željeli da postaja postane ruglo i podsmjeh sela, već da ona i dalje ima neku funkciju, te bude održavana, tim više što se nalazi neposredno na ulasku u Dunjkovec od strane Nedelišća.

Odmah nakon potpisivanja ugovora članovi udruge su započeli s uređenjem zgrade i okoliša. Svojim radom, ali i donacijama pomogli si im mnogi podupirajući članovi, te im se ovim putem od srca zahvaljuju. Porušili su suvišno grmlje, a preostalo su obrezali, kako bi bilo ljepše. Postavli su stalak za bicikle i koševe za smeće, započeli su s obnovom fasade. U unutrašnjosti čekaonice postavljene su gipsane ploče.

Kako se u travnju ove godine navršava 155. godina od puštanja u promet prve željezničke pruge u Hrvatskoj koja je prolazeći kroz Dunjkovec povezivala Budimpeštu i Pragersko, odnosno Beč, nadaju se da će do tog vremena iznaći još neka potrebita sredstva, kako bi postaja taj veliki datum dočekala u što boljem stanju.

Rad udruge ne bazira se samo na ta dva velika projekta. Tako su u ožujku prošle godine, u prostorima DVD-a Dunjkovec, organizirali trodnevnu izložbu slika umjetnice Nade Patafta iz Strahoninca. U lipnju su bili organizatori manifestacije Večer folklora na kojoj su se mještanima predstavili KUD Mačkovec i FS Cimer Kog iz susjedne Slovenije.

Zajedno s Udrugom žena Dunjkovec realzirali su dva događaja vezana uz vjerski život Dunjkovca. Aktivnosti je bilo mnogo tijekom cijele prošle godine. Na kraju su pozvali mještane kojima je želja sačuvati kulturnu baštinu od propadanja, da podupru njihov rad učlanjenjem u udrugu, ili na drugi način za koji smatraju da bi bio od koristi.

Ideja ne nedostaje, ali bi s većim brojem članova udruga mogla kvalitetnije pristupiti realizaciji zacrtanih planova, te osmisliti nove, kojima bi poboljšali život u tom mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije