Poziv na štrigovski Vincekov pohod

Turistička zajednica Općine Štrigova obavila je sve aktivnosti oko organiziranja tradicionalnog Vincekovog pohoda koji će se održati u subotu 24. siječnja 2015. godine.

Okupljanje sudionika zakazano je za 9 sati u centru Štrigove, odakle se kreće na pohod po lijepom vinogorskom području Općine Štrigova. Staza kojom će se pješačiti duga je 11 kilometara, a na pojedinim punktovima biti će prigoda za okrjepu, obavit će se obred obrezivanja trsova i zalijevanje trsova vinom čime će biti označen početak radova u vinogradu, što je u naravi i smisao Vincekovoga.

Postaje na pohodu biti će kod Restorana Terbotz, vinskih kuća Cmrečnjak i Tomšić te kod OPG Bogdan. Cijelim putem sudionike će pratiti glazbeni sastav koji će svirati i na završnoj zabavi u Klubu Čavlek Štrigovi. Kotizacija po osobi iznosi 50 kuna, za što se dobiva 4 bona za piće, 1 bon za jelo te suvenir.

Prijave na telefon 099 2851 325 i email: tic-strigova@hi.t-com.hr se primaju do 23. siječnja, a čelni čovjek cijelog programa Josip Mikec, poziva sve ljubitelje i prijatelje druženja, pješačenja, dobre kapljice i ljepote krajolika da dođu proslaviti Vincekovo upravo u Štrigovu, najljepši kraj u ovom dijelu Europe.

Blagdan Vinka đakona i mučenika je 22. siječnja, a Vinko u kršćanstvu nema baš puno veze s vinogradima, ali su ga vinogradari uzeli kao svog zaštitnika. Istina, legenda govori kako su mrzitelji kršćanstva u vrijeme cara Dioklecijana, đakonu Vinku u kalež s vinom stavili otrov. Vinko je “mješavinu” ispio i nije mu se ništa lošeg dogodilo, te su ljudi povjerovali kako je u pitanju Božja volja.

U čakovečkoj crvi svetog Nikola biskupa, nalaze se moći svetog Vinka, đakona i mučenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije