Dan mimoza u Čakovcu za borbu protiv raka vrata maternice

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora “Vita” zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 17. siječnja 2015. godine od 10 do 12 sati obilježiti osmi hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Kao i svake godine, i ove će se u akciju uključiti zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija. Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (24.-31. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na uključivanje u taj program. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Tim povodom 24. siječnja 2015.godine u Zagrebu će se održati 3. Hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice.

I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba “Vita”, edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec te kupnji laboratorijske opreme za odjel Kliničke citologije Županijske bolnice Čakovec.

U susret tom događaju 12. siječnja 2015. godine u 9 sati na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, održat će se predavanje za studente, na kojem će dr. med., spec. epidemiologije Suzana Tarandek Strnad i dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, Ida Makovec pričati o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2012. godine oboljelo 320 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 344 žena. Prema istom izvoru, u 2012. godini u Međimurskoj županiji 5 žena je oboljelo od invazivnog, a 20 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2013. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 127 žena, a u Međimurskoj županiji jedna žena.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije