Školski odbor neda da se na školi postavi ploča Zvonimiru Bartoliću

Družba “Braća hrvatskog zmaja” – Zmajski stol Čakovec, Matica Hrvatska Čakovec i Zrinska garda Čakovec na adresu Općine Donja Dubrava poslali su dopis u kojem predlažu da se 20. veljače iduće godine u tom mjestu postavi spomen – ploča prof.dr.sc. Zvonimiru Bartoliću u povodu 85. obljetnice njegova rođenja.

Prijedlog je da spomen-ploča bude postavljena na zgradu OŠ Donja Dubrava kako bi mladi naraštaji na taj način stjecali saznanja o izuzetnom sinu svoga mjesta. Predlažili su da i Općina Donja Dubrava bude suorganizator ove manifestacije. Cijena gotove ploče iznosi 4 tisuće kuna, a svaki od njih snosio bi trošak u visini od tisuću kuna.

Ovakav prijedlog našao se pred članovima Općinskog vijeća koji su na zadnjoj sjednici bez rasprave jednoglasno donijelo odluku da se na taj način oda počast Zvonimiru Bartoliću. Stoga je na adresu OŠ Donja Dubrava poslana zamolba da se takvom zahtjevu udovolji.

Međutim, članovi Školskog odbora nisu dignuli ruke za taj prijedlog jer je na sjednici čak pet od sedam članova Školskog odbora bilo protiv postavljanja ploče na školsku zgradu. Ovakvu odluku obrazložili su prijedlogom da se ista može postaviti na Domu kulture Zalan. Prijedlog je, kako saznajemo, jedino podržao Zlatko Haramija koji je ujedno i predsjendik Općinskog vijeća. Što se krije iza pozadine ovakve odluke nije poznato. Navodno su se neki pribojavali da će, ukoliko se postavi ploča, škola morati nositi njegovo ime.

Za komentar smo upitali načelnika Donje Dubrave Dražena Misera koji smatra da nisu trebali donijeti takvu odluku: “Zvonimir Bartolić je čovjek koji je svojim radom zadužio Donju Dubravu. Uvijek je naglašavao da se štima mjestom gdje je rođen i svi su ga zvali nadimkom Bartolić – dobravski.

On je poznati hrvatski a možemo reći i dobravski znanstvenik, kritičar, esejist i pjesnik. Njegove knjige, među njima i sedam knjiga sjevernohrvatskih tema, jedinstvena su serija u hrvatskim okvirima. Očito da to članovi Školskog odbora nisu znali prepoznati. Spomen ploča samo je zahvala za sve što je u životu učinio za Međimurje i Dobravu. Od prijedloga nećemo odustati i spomen ploču ćemo postaviti na Domu kulture Zalan” – rekao je Miser.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije