Matek iz Goričana već 25 godina u službi zvonara

Svaka crkva odnosno župa ima svećenika koji je poznata osoba, dok se za zvonara koji je i te kako važan u župi malo se zna i piše.

Povod ovom tekstu je 25. godišnjica “zvonarije” zvonara Mate Kočiša – Mateka u župi Sv. Leonarda u Goričanu. Rođen je 1950. godine u Goričanu, u obitelji sa četvoro djece, školovao se i radio u Mariboru. Oženio se sa Katicom Matić i došao je za zeta u obitelj Matić Ivana i Terezije koji su od 1972. godine bili zvonari u Goričanu.

Mato je radio u Mariboru kao električar, vikendima bi pomagao svojima u crkvi, a kako su oni već bili stariji, a on ostao bez posla u Mariboru, tako je od 1989. godine nastavio obiteljsku tradiciju službe zvonara u Goričanu. Posao zvonara je zahtjevna i odgovorna služba, bez obzira što su u današnje vrijeme zvona elektrificirana, više se ne zvoni ručno kao prije dvadesetak godina.

Nekada se je zvonar morao rano ustati da bi zvonio “zdravo Marijo” u pol šest sati, točno zvoniti kada je podne, zvoniti dok je u selu netko umro, opet na večer zvoniti…

Također su doma pekli hostije, danas to više ne rade ali zato ima drugog odgovornog posla u crkvi: čišćenje crkve, održavanje i popravak el. instalacija, uređivanje crkve za nedjeljne mise i velike crkvene blagdane, obaveze dok su krštenja, svadbe i sprovodi, otključavanje crkve, čišćenje kapele Sv. Florijana, peglanje, kićenje borova i još svašta drugoga, a u tom poslu pomaže mu i supruga Katica.

Obitelj Mateka i Katice je velika – imaju petoro djece. Njihov sin Damir je prihvatio Isusov poziv te je svećenik Družbe Isusove. Na zvonara Mateka u Goričanu su svi naviknuti, prihvaćaju njegove šale, na pomoć je župniku i župljanima te mu župljani na ovaj način čestitaju na njegovoj 25. godišnjici “zvonarije” te mu žele još puno godina službe zvonara u župi Sv. Leonarda u Goričanu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije