Zborovi iz Preloga održali koncert u Lendavi

U lendavskoj crkvi Svete Katarine desetu godinu zaredom održana je tradicionalna priredba, a dolazak autobusa iz Preloga sa pedesetak članica dvaju zborova obećavao je glazbeni doživljaj.

Prije Svete mise gosti iz Preloga razgledali su crkvu, župni dvor, nove orgulje i novoobnovljeni barokni oltar. Misno slavlje predvodio je župnik iz Preloga prečasni Antun Hoblaj u prisustvu domaćeg župnika Martina Dolamiča, u prepunoj crkvi na redovnoj subotnjoj misi za djecu i obitelji.

Za vrijeme mise doslovno se orila pjesma sa kora crkve oba gostujuća zbora veličajući misno slavlje adventnim i prigodnim pjesmama. U znakovitoj, nadahnuto poučnoj propovjedi prečasni Antun Hoblaju kazao je na zajedništvo u obitelji i među narodima.
Nakon mise zborovi su se premjestili sa kora i započeli s koncertom ispred oltara crkve.

Voditelj programa Željko Sokač predstavio je Grad Prelog te prisutne zborove, a prvi se je predstavio Pjevački zbor Grada Preloga s nekoliko međimurskih pjesama. Ivanka Novak iz Književnog kruga Prelog recitacijom “Slike mog grada” prisutne je provela kroz sve znamenitosti i događanja u Prelogu.

Ženski pjevački zbor Udruge umirovljenika Grada Preloga predstavio se s dvije poznate međimurske pjesme “Međimurje kak si lepo zeleno” i “Mura, Mura”, a kroz interpretaciju osjetio se je osjećaj pripadnosti i velika ljubav do rodnog zavičaja. Recitacija Marije Bermanec na kajkavskom narječju sjetno nas je vratila u sretne dane bezbrižnog i veslog djetinjstva koje je nažalost prošlo.

U drugom dijelu koncerta koji je bio posvećen adventnim i božićnim pjesmama, oba zbora pokazala su krasne glasovne mogućnosti, dobru uvježbanost te radost pjevanja pod umjetničkim vodstvom voditeljice Ljubice Crnčec i orguljaškom pratnjom Tene Glavak.

Prigodnom izmjenom poklona, nekoliko riječi pozdrava u ime organizatora Hrvatskog kulturnog društva Pomurje uputio je predsjednik društva Đanino Kutnjak koji se je zahvalio svojim Priločancima na dolasku u Lendavu, poklonjenoj misi te prekrasnim koncertom koji je maloj hrvatskoj zajednici u Prekmurju donio puno radosti, veselja i ponosa u predblagdansko vrijeme.

Nakon priredbe druženje se nastavilo u dvorani župnog dvora gdje su sve prisutne goste i uzvanike te članove Hrvatskog kulturnog društva Pomurje ime Občine Lendava pozdravili zamjenik lendavskog župana Stanislav Gjerkeš i Željko Sokač u ime Grada Preloga.

Prisustvo članica dvaju zborova te fokloraša HKD Pomurje prijateljsko druženje nije moglo završti drugačije, nego prigodnim pjesmama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije