Poznati autor kuharica Mark Bittman otkrio je učinkovite načine kako ubrzati proces kuhanja, tako da nemate izgovor da ne stignete kuhati.
1. Počnite s grijanjem. Prije nego počnete bilo što drugo uključite pećnicu ili stavite vodu ili ulje da se grije. Tave, aparati, lonci i voda trebaju vremena da se ugriju, a voda je uvijek prva na listi.
2. Koristite kuhinjske škare kako bi razrezali ili raskomadali nježno sirovo povrće (pogotovo zeleno), izravno u lonac ili tavu.
3. Stavite sve namirnice u cjedilo i zajedno ih isperite pod hladnom vodom. Tijekom kuhanja perite preostalo povrće kako vam treba prema redu u receptu.
4. Velike, debele namirnice se trebaju dulje kuhati od narezanih malih. Prema tome narežite sve što možete na manje dijelove.
5. Pripremate gustu juhu od povrća? Povrće izribajte na ribežu umjesto da ga narežete. Ako ga narežete na komadiće trebat će mu dvadesetak minuta da se skuha, no naribano je spremno u trenu.
6. Kad pirjate nešto vlažno kao što je povrće, grah ili umaci, složite druge namirnice na vrh (pogotovo bjelančevine poput ribe, piletine ili jaja), prekrijte poklopcem i neka para prirodno skuha gornji sloj.
7. Jedan sendvič ćete brže složiti nego četiri. Prerežite francuz uzduž po sredini, složite divovski sendvič i onda ga narežite na manje dijelove.
8. Režite oko jezgre. Ovom metodom ćete brže narezati jabuke, kruške, rajčice, kupus, breskve i papriku. Razrežite prema dolje, oko jezgre, te izvadite mesnati dio u tri, četiri komada.
9. Umjesto da zimsko povrće pečete, jedite ga sirovo. Bundeva, repa, peršini i korijen celera su sjajni komadi salate. Budući da je korijenasto povrće tvrdo, naribajte ga. Ako vam je previše hrskavo, marinirajte ga pola sata u octu i ulju.
10. Pripremite kelj pupčar u procesoru hrane. Procesor će posao obaviti u par okreta, a mali komadići će se skuhati puno brže.
11. Neke juhe treba kuhati satima, no za hladne juhe, kao što je gazpacho, sve što trebate učiniti je sastojke staviti u blender i upaliti ga. A toliko su podcijenjene.
12. Koristite zamrznuto povrće kad kuhate juhu. Ili bilo koje drugo jelo. Minimalno obrađeno i odmah zamrznuto, i ono je pravi dar za sve koji kuhaju u žurbi.
13. Osim ako ne pečete nešto što se mora staviti na visoku temperaturu odmah, ne morate čekati da pečnica dosegne određenu temperaturu.
14. Ako ste zaboravili izvaditi maslac ranije na sobnu temperaturu, zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici, a zatim upotrijebite kist kako biste ga razmazali po potrebnoj površini.
15. Kad pripremate mesne okruglice najgori dio je izrada kuglica. Prestanite s time i jednostavno s dvije žlice ubacite malu lopticu/hrpu u kipući lonac.
Izvor: Net.hr