Otvorenjem Glazbene radionice obilježen Dan ljudskih prava

Učenici zidari, monteri, podopolagači, keramičari i soboslikari protekla su 3 mjeseca u sklopu građanske akcije “Glazbena radionica – mjesto za mene” imali pune ruke posla.

Srušili su stare sanitarije u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec kako bi uz pomoć svojih mentora, domara i stručnih suradnika/ca ponovno izgradili prostor koji je danas postao “Glazbena radionica”. 31 mladih, romske i hrvatske nacionalnosti, kroz taj proces imalo je priliku učiti zahtjevne i nove poslove koji će im pomoći da postanu što bolji majstori, ali i družiti se i graditi nova prijateljstva.

Sa 874 utrošenih sati na kreiranje Glazbene radionice od strane učenika, sredstva dobivena od Regionalne zaklade Zamah za izgradnju i opremanje “Glazbene radionice” (13.000kn) oplemenjena su mnogostruko. Pokazali su kako sa puno dobre volje zajedno mogu izgraditi mjesto za sebe, kako bi poslije mogli svirati, pjevati i plesati i kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme, u čemu će uživati i oni, ali i sve buduće generacije stanara/ki Učeničkog doma.

Glazbene i integrirane aktivnosti poznate su po tome što pozitivno utječu na razvoj socijalnih vještina, razvoj kreativnosti, jačanju samopouzdanja kod mladih i prevenciji nepoželjnih ponašanja. Po završetku izgradnje kupljeni su instrumenti te je započela sa vježbanjem glazbeno-plesna grupa, a na ovoj svečanosti i otvorenju već su se predstavili sa nekoliko točaka.

Na svečanosti pred 60-tak sudionika/ca otvorenjem “Glazbene radionice” obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava, a učenici/ce su pozvani da se priključe sastancima i probama glazbene i plesne grupe ponedjeljkom i četvrtkom. Marina Kolar iz udruge Zora predstavila je akciju i njene ciljeve, Gordan Horvat prezentacijom je uz pomoć psih. Andreje Bratinšćak predstavio sve protekle aktivnosti u građanskoj akciji, a nakon toga je uslijedio glazbeno scenski program.

Predstavila su se 2 benda, jedan u izvedbi nekoliko stranih i domaćih pjesama, a drugi bend je predstavio romsku pjesmu – nastupali su Ivan Namjesnik, Leon Balog, Ivan Pintar, Zdravko Ignac, Augustin Tilošanec, Jasmin Oršuš, Luka Županić, Luka Ramljak i Saša Petričević. Robert Kašić izveo je plesni performance.

Učenici su uz pomoć voditeljice Učeničkog doma Nataše Vrček i pročelnika Međimurske županije Branka Sušeca prerezali vrpcu i otkrili ploču na ulazu u Glazbenu radionicu. Otkrit ćemo vam još da je i pročelnik Sušec zasvirao tamburicu, te da je druženje nastavljeno uz domjenak u veselom raspoloženju i dogovorima za probe i nastupe.

Građansku akciju “Glazbena radionica – mjesto za mene” provodi Udruga Zora sa Graditeljskom školom Čakovec i Učeničkim domom, a podržana je od Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije