VIDEO: Pogledajte dokumentarac koji otkriva sve tajne dravskih otoka

>> VIDEO: Pogledajte dokumentarac koji otkriva izgled dravskih otoka

“Potraga za dravskim autohtonim mjestima donjeg Međimurja iz godine u godinu sve manje je uspješna. Nakon vrlo zadovoljavajućih rezultata na Starom koritu rijeke Drave u okolici Donje Dubrave, a već 15 poduljih kilometara uzvodno, točnije nadomak Prelogu i Hrženici s druge strane, gdje smo snimili ovaj kratki informativno-edukacijski film, autentičnost amazone više nije potvrđena.

Dravski otoci koji se uzdižu kao praostaci šuma nakon izgradnje hidroelektrane, čekaju svoj neizbježan ishod, na što nas isto upućuju pesimizam i beznađe lokalnih ribara na tom kvartu Drave. Od ukupno četiri navrata otocima, koliko je zapravo trajalo snimanje kojeg smo napravili u pomacima između proljeća i jeseni 2014., sama unutrašnjost najvećeg otoka bujnog je raslinja s vegetacijom identičnim takvom otoku.

Početkom lipnja, razgledavanje tih područja ostavilo nas je bez daha. Naš vodič Vinko Malek, iskrcao nas je po želji na najveće ostrvo u toj oblasti, gdje smo dokumentirali sve što nam se našlo na dohvatu. Luka Hercigonja je fotografirao ptice močvarice te bilježio i ostale vrste koje smo zatekli, što ga je ujedno nagnalo da iste otoke posjeti više puta.

Ja sam bio zadužen za snimanje terena i svega ostalog. Naišao sam na neke vrste insekata koje nikada nisam vidio, a moguće je da su te vrste opstale u unutrašnjosti nakon izgradnje umjetnog jezera. Isto tako ima i stršljena, pa valja biti oprezan – priča snimatelj Damjan Kolarek te nastavlja:

“Vožnja čamcem uz manje otočiće i klance između otoka je vrhunska stvar za svakog pustolova. Kad smo se probijali kroz gušćaru, naišli smo na neka staništa i nastambine dabrova, a navodno da su i vode obilate ribom. Međutim, izlazeći odatle, na pritoku Starog toka koji se spaja sa umjetnim jezerom, nailazimo na detalje i smrad koji pogledom sežu prema lokalnoj Marini i naselju. Predio je to Drave gdje je sve živo stagniralo, voda je onečišćena, a naplavine daju jezovite prizore apokaliptičkog groblja.

Video započinje i vodi nas u Prelog u godinu 1984., koja mi je poslužila kao prekretnica za Dravu donjeg Međimurja kakvu smo nekoć poznavali prije izgradnje umjetnih nasipa i umjetnog jezera. Improvozirao sam dodavši neke kadrove koji upućuju gledatelje kako je otprilike izgledala Drava, kada su postojale okolne močvare sa vodozemcima, i priroda je bila izdašno bogatija biljnim i životinjskim svijetom.

Video je ujedno moj poklon 750-obljetnici Preloga gdje trenutno obitavam, a koji se iz dana u dan gubi u labirintu politikantstva i malograđanštine, kako po pitanju mediokriteta, pučke kulture i mudrosti, tako i turizmom današnjice, i svim ostalim…

Pogledajte video nazvan Dravski otoci, poslušajte što su nam imali za reći prilikom intervjua naši mještani, jednostavni dravski ljudi Stjepan Lukačić i Vinko Malek. Neki od njih koriste ove otoke da bi se na trenutak odmakli iz urbane đungle (civilizacije); imaju manjih koliba uz jezero i istinski uživaju na tim prostorima…” – ispričao je o dravskoj avanturi autor videa.

O videu

Svu odgovornost video sadržaja preuzima Damjan Kolarek
– pratnja/pomoćni snimatelj: Luka Hercigonja
– vodič: Vinko Malek
– intervju: Stjepan Lukačić
– pilot: Miloš Kolundžija – veliko hvala zračnim snagama Zmajarskog kluba “Rode Prelog”
– Tekst čitao: Damjan Kolarek
– /The Islands on The River Drava/ na engleski prevela: prof. Maja Labaš Horvat

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije