Jeste li očistili čizmice? Noćas dolazi Sveti Nikola!

Sveti Nikola, najdraži Nikola među djecom, bio je svetac odnosno biskup, ali ujedno i zaštitnik djece i pomoraca. Kako je upravo on bio zaštitnik djece, nije ni čudno koliko mu se svake godine upravo oni i najviše vesele dok čiste svoje čizmice pažljivo ih stavljajući na prozor.

To najuzbudljivije jutro 6. prosinca, sveti Nikola razveseli svako dijete s ponekim slatkišem i slatkim poklonom. Zato nemojte zaboraviti prije spavanja staviti čizmice u prozor, jer baš ovu noć sveti Nikola kreće na putovanje i darivanje najmlađih. Nemojte se razljutiti ako u svojim čizmicama pronađete koju šibicu. To je samo znak da ste bili malo manje dobri.

Legenda o sv. Nikoli

Blizu sv. Nikole je živio bogat čovjek koji je jednoga dana sve izgubio. Kako nije imao novaca da uda nijednu od svoje tri kćeri, odlučio je za zaradu prodavati njihovu ljepotu. Kada je za to saznao sv. Nikola, zamotao bi zlatnike i bacio ih kroz prozor. Kada bi otac triju kćeri našao novac, uspio je s mirazom udati prvu kćer.

Sljedeći put, Nikola je opet bacio novac za drugu kćer, pa je stari čovjek uspio udati i drugu kćer. No, kada je Nikola treći put bacio zlatnike, ovaj put kroz dimnjak, oni su upali u čarape koje su se sušile. Upravo zato, danas su čarape i čizmice glavni simboli ovog veselog blagdana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije