Primjeri dobre prakse 2014.

Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture u suradnji s Društvima pedagoga tehničke kulture Varaždinske i Međimurske županije organizirali su proteklog vikenda (22. i 23. studenoga) stručni skup “Primjeri dobre prakse 2014.”. Na skup je došlo 120 učitelja tehničke kulture iz 17 županija i Grada Zagreba te gosti iz Slovenije.



Željko Medved, predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture je otvorio skup i pojasnio dvodnevni program. Zatim su goste pozdravili Stjepan Androlić, predsjednik DPTK Varaždin, Goran Pleh predsjednik DPTK Međimurske županije, Josip Levatić u ime ZTKG Varaždina i prof.dr.sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.



Uz prikaz primjera dobre prakse obrađivane su teme “Energija” i “Graditeljstvo”. Stoga je skup započeo organiziranim posjetom Hidroelektrani Varaždin i obilaskom užeg centar grada. U nastavku u velikoj dvorani Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina, predstavljene su ovogodišnje aktivnosti Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture i domaćina Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin.



Potom su kolege iz Slovenije predstavile njihov nastavni plan i program tehničke kulture u osnovnoj školi, a prezentiran je program tehničke kulture u mađarskom školskom sustavu. Nakon toga slijedilo je desetak najuspješnijih prezentacija primjera dobre prakse iz redovne nastave, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti tehničke kulture te suradnje među udrugama tehničke kulture.



U večernjim satima sudionici skupa uputili su se prema Međimurju. U Nedelišću su razgledali dvoranu Nacionalnog gimnastičkog centra ATON, gdje im je na opće oduševljenje svih, domaćin bio svjetski gimnastičarski as Filip Ude. Stručni skup je slijedećeg dana nastavljen u Murskom Središću. Gradonačelnik Dražen Srpak sudionike skupa upoznao je s rudarskom i mlinarskom prošlošću grada. Potom je slijedila vožnja skelom preko Mure.



U vodenici na Muri goste je dočekao načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Franjo Makovec te ih poveo na razgledavanje mlina i na vožnju skelom. Potom je u toploj Ribarskoj kući predstavio Općinu Sveti Martin na Muri s aspekta razvoja poduzetništva i realizacije različitih projekata iz turizma i ekologije.



Potom su se sudionici uputili u Selnicu u Muzej oldtimer vozila, gdje ih je vlasnik Ignac Šardi, proveo kroz muzej. Posebna atrakcija bio je automobil, Tatra iz 1931. godine, “upaljen” i spreman za vožnju s pogonom na plin dobiven iz drvne mase. Nakon toga je slijedilo razgledavanje Spomen doma rudarstva “Cimper” i kompleksa pivovare, sušenja voća i destilerije voćnih rakija u Murskom Središću.



U Peklenici je mještanka i učiteljica tehničke kulture Jelena Tuksar predstavila naftni spomen park, prvu bušotinu nafte u Hrvatskoj i svijetu. Dok je Damir Jurinić ispričao nekoliko anegdota vezanih za vađenje nafte i rudarstvo u ovom kraju.



Nakon ručka u gostoljubivom motelu Ilonka, sudionici su nastavili prema Zračnoj luci Čakovec – Letjelištu Pribislavec, gdje su uz kraće zadržavanje pogledali zrakoplov MIG 21 i od Leonarda Belovića, tajnika ZTK Međimurske županije saznali da je postavljen kao spomenik Prvoj eskadrili lake avijacije, jer je upravo u Pribislavcu započelo stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije