Dijeli veliku sličnost s prosom, a svrstava se u žitarice.
Međutim, riječ je o zdravoj i ukusnoj sitnoj tjestenini koja se kod nas rjeđe koristi. Možda se već pitate – zar tjestenine ne debljaju?!
Međutim, cous- cous je, za razliku od ostalih tjestenina, bogat biljnim vlaknima koja se ne razgrađuju prilikom probavljanja, već bubre i daju dulji osjećaj sitosti. Osim toga, doprinosi i normalizaciji razine glukoze u krvi i snižava kolesterol. Odličan je izvor minerala selena, odgovornog za prevenciju ateroskleroze, normalan rad štitne žlijezde i imunološkog sustava.
Kako ga pripremati
Cous-cous koji možemo nabaviti u prodavaonicama već je termički obrađen, tako da ćete ga, slijedeći upute s ambalaže, lako pripremiti. Odlično se kombinira s različitim začinima (đumbir, klinčić, cimet, papar…), mesom, ribom, morskim plodovima i povrćem. Skuhani cous-cous začinite limunovim sokom i maslinovim uljem i podjednako ćete uživati u njegovom okusu.
Također, on može biti i poslastica: u uzavrelu vodu dodajte sok i naribanu koricu naranče, prelijte cous-cous i ostavite da bubri desetak minuta. Zatim dodajte suho voće i nasjeckane orahe ili bademe.