Prosvjetna inspekcija traži razrješenje ravnatelja Roberta Katanca

Prosvjetna inspekcija predložila je Školskom odboru Osnovne škole Goričan razrješenje ravnatelja Roberta Katanca, dipl. učitelja razredne nastave sa pojačanim programom iz nastavnog predmeta hrvatski jezik.

Zašto je zatraženo razrješenje Roberta Katanca, koji je u sredinom listopada godine tek počeo obnašati tu dužnost, upitali smo u Ministarstvu obrazovanja:

“Temeljem podneska jednog od kandidata na natječaju za izbor ravnatelja u navedenoj školi, izvršen je inspekcijski nadzor. Nadzorom je utvrđeno da je Škola u postupku izbora i imenovanja ravnatelja napravila proceduralnu pogrešku jer je ponovljeno glasanje Vijeća roditelja održano 8. rujna 2014. godine kada, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Statutu Škole, starom sastavu Vijeća roditelja istekao mandata, a novo Vijeće još nije bilo imenovano.

Kako je taj glas bio presudan kod izbora ravnatelja, predloženo je Školskom odboru da razrješi ravnatelja Roberta Katanca te ponovi natječajni postupak. Navedeni prijedlog upućen je i ministru. Sukladno odredbama Zakona, Školski odbor se dužan u roku od 15 dana očitovati o prijedlogu. Ukoliko Školski odbor ne razriješi ravnatelja o prijedlogu će odlučivati ministar” – odgovorili su iz nadležnog ministarstva.

U dopisu koji je stigao na adresu OŠ Goričan, kako neslužbeno saznajemo, piše da su za sve nezakonitosti oko natječaja odgovorni Školski odbor i tadašnji ravnatelj koji nisu spriječili donošenje takve odluke. Podsjetimo, natječajni postupak je pokrenuo tadašnji ravnatelj Stjepan Vadlja kojeg je nakon odlaska u mirovinu zamijenio v.d. ravnatelj Ivan Karol.

Saznali smo da će Školski odbor postupiti prema nalogu inspekcije jer je za petak sazvana sjednica Školskog odbora na kojoj bi Katanec trebao biti razriješen te dužnosti.

Potrebno je naglasiti da razrješenje ravnatelja zbog propusta u postupku izbora i imenovanja nema kao posljedicu nikakvu zapreku da R. Katanec bude ponovno izabran za ravnatelja, ali natječajni postupak mora biti proveden na zakonit način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije