Udruga Pomoć neizlječivima u posjetu prvom hrvatskom hospiciju

Nedavno je u Rijeku otputovalo 65 putnika iz Udruge Pomoć neizlječivima MŽ-e, učenika Srednje škole Čakovec i Udruge Srce za palijativnu pomoć Novi Marof. Svrha njihova posjeta Rijeci bio je obilazak ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb Hospicij Marija Krucifiksa Kozulić.

Riječ je prvom hrvatskom hospiciju, čiji je osnivač Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a koji djeluje od veljače prošle godine. Riječka nadbiskupija ustupila je svoj prostor za hospicij, rekonstruirala ga i uredila, uloživši u to oko 8,5 milijuna kuna. Grad Rijeka i Primorsko- goranska županija sudjelovali su u nabavi opreme s po milijun kuna. Prostor za djelatnost hospicija površine je 1.200 četvornih metara.

O tome i samom radu ove ustanove palijativne skrbi gostima je govorila glavna medicinska sestra Larisa Miletić, bacc.med.tech. Ono što posebno raduje da je ustanova ušla u sustav HZZO-e i ona je mnogim obiteljima, u kojima žive teško bolesne osobe, donijela olakšanje jer njima dragim osobama pruža kvalitetna skrb.

– Prvi hrvatski hospicij predstavlja iskorak u dokazivanju humanosti i solidarnosti. Njegova vrijednost je i u zajedničkoj realizaciji crkvene i svjetovne vlasti, a sve u cilju pružanja najkvalitetnijih uvjeta za skrb o bolesnicima kojima je potrebna posebna medicinska i duhovna skrb-rekla je između inog gospođa Miletić.

Naglasila je kako će potrebe za hospicijima i palijativnom skrbi u Hrvatskoj rasti jer smo u europskom vrhu po broju stanovnika starijih od 65 godina te, nažalost, po broju bolesnika s kroničnim nezaraznim bolestima i karcinomima. Raduje što je među prioritetnim aktivnostima Ministarstva zdravlja upravo palijativna skrb kojom je predviđeno otvaranje pet regionalnih centara za palijativnu skrb i to pri Domu zdravlja Zagreb, Domu zdravlja Čakovec, Domu zdravlja Istarske županije te Domu zdravlja Primorsko-goranske županije.

U zajedničkom i konstruktivnom razgovoru osoblja hospicija i njihovih gostiju prevladavala je zajednička misao kako treba humanizirati posljednji oproštaj s umirućim. U sklopu boravka u Primorsko-goranskoj županiji izletnici su posjetili Opatiju, a u večernjim satima su na Trsatu u Kapeli zavjetnih darova prisustvovali Svetoj misi. Voditeljica izleta bila je Renata Marđetko, predsjednica Udruge Pomoć neizlječivima MŽ-e.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije