Martinje – blagdan svetog Martina i vinske kapljice

Na dan Svetog Martina, 11. studenoga, mošt se pretvara u vino. Taj je dan u narodu popularno nazvan Martinje i označava blagdan vina.

Običaj krštenja mladog vina duboko je ukorijenjen u tradiciju Hrvata, posebice onih koji žive na sjeveru Hrvatske, pa tako i u međimirskom kraju. Krštenjem mošta u mlado vino završava još jedna vinogradarska godina, a to je uvijek prilika za zabavu, druženje i uživanje u dobroj kapljici.

Nakon što se moštu izabere kum, vinski biskupi i ministranti po pisanom ritualu će zazvati blagoslov i mošt krstiti u vino koje će okrijepiti dušu i tijelo. Martinje je uvijek bilo, to je danas, a biti će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice.

Blagdan vina se tako slavi po mnogim gradovima i mjestima diljem Hrvatske. Najveća slavlja su u mjestima kojim je sveti Martin zaštitnik, no ni ostali ne zaostaju. Bit će danas i za vikend veselo u mnogim međimurskim kletima odakle će odzvanjati zdravice i pjesma.

S pjesmom “Došel bu došel sveti Martin…” i pod motom “Nećemo noćas doma” mnogi će obilježiti ovogodišnje Martinje. No, kako se svake godine na Martinje bilježi velik broj prometnih nesreća, policija će i ove godine pojačano nadzirati promet, a osobito će kažnjavati pijane vozače.

Stoga, zapišite broj taksija ili si osigurajte prijevoz do doma i vozite se sigurno međimurskom cestama. Iz za kraj čestitke. Svim Martinama i Martinima sretan imendan! A svim ostalima sretno Martinje, i ne pretjerujte s vinom… Živjeli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije