U svakom mjestu nekada su bile poznate jedna, dvije, a ponekad i tri sokačice za koje se pouzdano znalo da su spremale najbolja jela. One su bile cijenjene u svakoj sredini i u svakoj prigodi.
Njih se pozivalo na najvažnije događaje, a gotovo uvijek na svadbe. Nažalost, sokačicama do danas nije podignut ni jedan spomenik, niti napisana ijedna knjiga, a sjećanja polako blijede. To je bio razlog da Zvonimir Hranjec iz Goričana pokrene projekt kako bi očuvao barem dio tradicije u pripremanju jela našeg kraja.
Sakupljanje građe za knjigu Tradicionalna jela Međimurja – Recepti međimurskih sokačica trajalo je više od godinu dana. Donji Vidovec i hotel Golf u petak, 7. studenog bili su domaćini predstavljnja knjige. Hotel Golf nije slučajno odabran kako bi Zvonimir Hranjec javnosti predstavio svoju knjigu. Naime, upravo tu se autorova ideja razvijala i nadopunjavala, tu su se kušala prva jela i tu su započeli prvi koraci realizacije ovog projekta.
Ova je knjiga nastala uz svesrdnu pomoć njegovih suradnika, a posebno treba istaknuti vrijedne međimurske sokačice, njih 33 iz cijelog Međimurja, koje su darovale svoje recepte i time omogućile očuvanje dijela naše tradicije, tradicije pripremanja jela našeg Međimurja. U knjizi je 185 recepata popraćenih izvrsnim fotografijama Siniše Novaka i Slobodana Cerovca.
Od vode i brašna imate vrhunsko jelo, a dodamo li mak onda već imamo deliciju
Uredili su je: Slađana Herman, vrsna kuharica je riješila stručni dio, Josip Šimunko, novinar, esejist, kolumnist i pisac uvodnim je tekstom obogatio knjigu, a svoj veliki doprinos dala je i međimurska mladost, međimurski studenti, pa je tako Denis Hranjec iz Goričana noćima uspoređivao i sređivao zapise, dok su Iva Blagus i Tina Grivec lektorirale tekstove. Veliki su doprinos projektu dali su suradnici Vedrana Lukša, Marina Ivelić i Josip Grivec kojeg je autor projekta prvog upoznao s idejom.
Upravo je Grivec na samom početku pozdravio goste te čestitao svima koji su marljivo i stručno radili na knjizi. O knjizi su govorili Josip Šimunko, Slađana Herman, Zlatko Horvat ispred nakladnika Zrinski d.d. i sam autor koji je naglasio da je iuzetno ponosan što se sve privelo kraju. Zahvlio je svima, a posebno sokačicama.
Poznata međimurska kuharica Slađan Herman kazala je kako su međimurska jela jeftina. – Od vode i brašna imate vrhunsko jelo, a dodamo li mak onda već imamo deliciju – navela je kao primjer. Josip Šimunko je najavio da je u pripremi već i druga knjiga u kojoj će biti više riječi o tradicionalnim kolačima i slasticama Međimurja.
Ovaj je projekt dobio potporu brojnih međimurskih načelnika i županijskog vodstva. Na predstavljanje knjige bio je i međimurski župan Matija Posavec. – Ovo vrijedno djelo se ostavlja u naslijeđe jer tradicija i povijest temelj su za budućnost, Čestitam vam na tome! – poručio je Posavec. Moderator promocije je bio Alen Fuš, dok su svoj obol pjesmom dali članovi zbora udruge Prijatelji svetog Roka iz Draškovca i glazbenik Martin Srpak.
Nakon službenog dijela, upriličena je degustacija jela spravljena vrijednim rukama međimurskih sokačica.