Gimnazijalac Damjan Mikec iz Preloga je kreator promjena!

Gimnazijalac Damjan Mikec iz Preloga 21. studenog navršit će 18 godina. U svijet odraslih ući će kao “kreator promjena”, kako se naziva nagrada koju mu je uručila čakovečka udruga Zora, i to za njegove zasluge u “kreiranju pozitivnih promjena u svojoj zajednici”.

Damjan je organizirao dvije humanitarne trkačke udruge za liječenje Melanije Horvat iz Križovca i Vladimira Granatira iz Hodošana, na kojima je prikupljeno gotovo 30.000 kuna. No, vrijednije od novca bilo je to što je uspio okupiti nekoliko stotina građana.

– Motiv mi je bila želja da pomognem ljudima koji su se našli životnim neprilikama – kaže Damjan, koji je na dvije utrke uspio okupiti 510 ljudi! – Pokazao je iznimnu zrelost i inicijativu te se samo možemo nadati da će njegov primjer potaknuti i druge na aktivno djelovanje u zajednici – stoji u obrazloženju nagrade tročlanog povjerenstva na čelu s predsjednicom Zore Tenom Škvorc.

Damjan kaže da poznaje mnogo mladih ljudi koji rade prekrasne stvari i zaslužuju se zvati “kreatorima promjena”. – No, na ukupan broj mojih vršnjaka to ispada jako malo. Smatram da bi se više ljudi, pogotovo mladih, moralo uključiti u bilo koju vrstu socijalnih aktivnosti, jer jedino tako možemo svijet učiniti boljim mjestom za život. Samim žaljenjem na situaciju malo toga se može postići – ističe maturant Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, koji je sve razrede dosad završio s odličnim uspjehom.

U školi za njega kažu da je izuzetno marljiv, uporan i hrabar. I sam se rekreativno bavi trčanjem i biciklizmom. Želja mu je nakon srednje škole upisati studij medicine u Rijeci. I nastaviti, kaže, s organizacijom humanitarnih akcija. – Pozivam sve koji poznaju nekoga tko se nalazi u teškoj životnoj situaciji, da mi se jave. Vrlo rado ću ponovno organizirati novu akciju! – kaže Damjan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije