Apel policije: Veće kontrole do 11. studenog povodom Martinja

Povodom Martinja iz Policijske uprave međimurske obavještavaju da u vremenu od 7. do 11. studenoga, tijekom dana i noći provode pojačane mjere i aktivnosti u prometu, vezane uz prekršaje upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Tom prilikom je na konferenciji za novinare govorio je voditelj službe policije Kristijan Srpak te iznio podatke o prometnim nesrećama na međimurskim cestama.

– Tijekom prvih devet mjeseci ove godine na području PU međimurske dogodilo se 528 prometnih nesreća ili 2% manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju prošle godine. Zaključno sa današnjim danom bilježimo 5 prometnih nesreća sa najtežim posljedicama – poginulim osobama u kojima je 5 osoba smrtno stradalo dok je u istom razdoblju prošle godine smrtno stradalo 7 osoba.

Najčešće greške sudionika prometnih nesreća su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima kao i alkohol poradi kojih se desila skoro polovica svih prometnih nesreća odnosno 45% od spomenutih 528 prometnih nesreća.

Tijekom devet mjeseci ove godine policijski službenici utvrdili su 8760 prekršaja iz domene sigurnosti cestovnog prometa što predstavlja porast od 28% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja utvrđenih prekršaja, 3187 ili 36,3% procesuirano je upozorenjem.

Vrijedi istaknuti da je naplaćeno 1785 novčanih kazni odnosno 84% više nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je bilo naplaćeno 965. Razlog takovom porastu naplaćenih novčanih kazni leži u korištenju povlastice plaćanja kazne u polovičnom iznosu u roku od tri dana.

Nadalje, u promatranom razdoblju primjenom čl.134. Prekršajnog zakona, poradi ostvarenja težih prekršaja uhićene su 43 osobe od čega su gotovo sve privedene Sucu za prekršaje i kažnjene kaznom zatvora odnosno zadržane do 15 dana. U posebnu prostoriju, do 12 sati odnosno do otrežnjenja smještene su 62 osobe koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola.

Naša županija poznata je kao vinorodni kraj sa velikim brojem vinara i vinogradara te će se tradicionalni običaj krštenja mošta ili “Martinje” obilježiti i ove godine. Prosuđujemo da će tom prilikom veći broj sudionika sudjelovati u prometu pod utjecajem alkohola odnosno konzumirati alkoholna pića.

Gledajući statistiku prošlogodišnjeg “Martinja” isto je prošlo sa tragičnom posljedicom, naime zabilježili smo 15 prometnih nesreća od čega jednu sa smrtnom posljedicom.

Obavještavamo građane da će Policijska uprava međimurska u vremenu od 7. do 11. studenoga 2014. godine, tijekom dana i noći provoditi pojačane mjere i aktivnosti u prometu, vezane uz prekršaje upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Aktivnosti odnosno operativne akcije “Alkohol” provoditi će se i zajedno sa susjednim Policijskim upravama.

Napominjemo da će u provedbu mjera povodom “Martinja” biti će uključen nešto veći broj policijskih službenika u cilju kontinuirane nazočnosti na cestama.

Upućujemo apel svim vozačima da ne sjedaju za upravljače nakon konzumiranja alkoholnih pića odnosno da poštuju prometne propise. Isto tako, osobe koje će konzumirati alkohol upućujemo na alternativne oblike prijevoza, korištenje Taxi službi i prijevoznika koji se bave prijevozom osoba koji će ih sigurno dovesti do određenih mjesta, a sve s ciljem da se izbjegnu neželjene posljedice i tragedije te da se u pitanje ne dovodi sigurnost cestovnog prometa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije