Sedam razloga zašto koristiti kurkumu u prehrani

Kurkuma nastaje mljevenjem sušenog gomolja tropske biljke curcuma longa koja pripada porodici đumbira. Izgled biljke podsjeća na kvrgavu mrkvu, čvrste je i smeđe kože, dok joj je tijelo narančaste boje. Ovaj čaroban začin jelima daje lijepu žutu boju te obogaćuje doručak, ručak i večeru, dodaje se u umake, variva, tjesteninu.

Postoji puno razloga zašto bismo kurkumu trebali uvrstiti u svoju prehranu:

1. Ima snažno antibakterijsko djelovanje, pomaže kod posjekotina i opekotina, zacjeljuje rane, može se koristiti oralno a može se prah posipati po rani

2. Njen protuupalni učinak smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usna te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine

3. Kurkuma u sebi sadrži fitonutrijent kurkumin koji ima snažno protuupalno djelovanje pa se posebno preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Nedavne studije u suradnji s pacijentima su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova te zaustavlja djelovanje enzima CO-X 2 koji je odgovaran za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. Za razliku od klasičnih lijekova za upalu-kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava

4. Kurkuma ima hepatoprotektivno svojstvo zahvaljujući aktivnom sastojku kumarinu koji pomaže zaustaviti oštećenje jetre, prevenira cirozu i druga teška oštećenja jetra, a njen antioksidativni učinak pomaže i u detoksikaciji i zaštiti jetre. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur

5. Na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, jedna je od najjačih prirodnih antibiotika koja ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima, nego potiče razvoj dobrih bakterija. Smanjuje nadutost i plinove, poboljšava apsorpciju u crijevima, ima detoksicirajući učinak na crijevo. Zahvaljujući svom protuupalnom učinku novija istraživanja utvrdili su mogućnost ljekovitog djelovanja u terapiji upalnih bolesti crijeva Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično djelovanje može pomoći i u terapiji gljivice Candide

6. Štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošeg kolesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno djelovanje te pomaže u regulaciji lošeg kolesterola ili Ldl kolesterola.

7. Pomaže kod kožnih problema ekcema, psorijaze i dermatitisa, možemo je konzumirati oralno ali i dermalno u obliku obloga

Više na Zdravakrava.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije