Ratna fotografija na književnom klubu udruge ACT

Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa nastavlja sa novim književnim klubom, a ovaj put ugostit će doktoricu fotografije Sandru Vitaljić koja će predstaviti svoju nagrađenu knjigu “Rat slikama – suvremena ratna fotografija”.

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine, magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije 2010. godine. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu, zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Polaroid Collection u SAD-u i privatnim zbirkama.

Od analize propagandne uloge fotografije za vrijeme rata u Hrvatskoj u hrvatskim i srpskim medijima do modela medijske reprezentacije suvremenog ratnog izvještavanja iz Sirije ili Afganistana, knjiga se bavi analizom suvremene ratne fotografije. Stereotipna reprezentacija suprotstavljene skupine, Iračana i Afganistanaca u američkim medijima, dovodi do dehumanizacije cijele populacije, te potiče iživljavanje na civilima u iračkim zatvorima pod američkom upravom.

Nasuprot tome, heroizacija i glorifikacija američkih vojnika putem fotografija u medijima podržava dominantnu sliku Amerike kao svjetskog pravednika. Propituje se uloga fotografa kao “neutralnog” svjedoka događaja, etikom foto-novinarstva kroz analizu primjera digitalne manipulacije, insceniranja događaja i poticanja na ubojstvo zbog fotografiranja.

Ne samo u ratu, ali u ratu posebno, fotografija je idealno oružje – da oružje – za galvaniziranje i manipulaciju masama, za formiranje uvjerenja po volji manipulatora. Knjiga Sandre Vitaljić dotiče se različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, komentira i inovacije digitalizirane fotografije, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlim iz raspada Jugoslavije.

Knjigu čini sjajan analitički tekst – autoričin praški doktorat koji je za ovu priliku temeljito prerađen – ekskluzivni intervjui s 10-ak istaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od 200-tinjak fotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka. Nešto od toga materijala je uznemirujuće, čak šokantno. Ovo nije knjiga koja mijenja povijest, nego njezinu interpretaciju.

Književni klub održat će se u četvrtak, 6. studenog 2014. u 17 sati u prostoriji Knjižnice i čitaonice na adresi Dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu (zgrada Starog Hrasta, prvi kat) i dio je programa act.klub udruge Autonomni centar – ACT se provodi uz potporu Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih. Glavni koordinator Književnog kluba i voditelj Knjižnice i čitaonice je Sebastijan Brumec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije