U Ivanovcu održana 10. Pesmarica naših mamica

>> U Ivanovcu održana 10. Pesmarica naših mamica

U organizaciji Kulturno – umjetničkog društva “Katruže” iz Ivanovca, u tamošnjem Društvenom domu održana je 10. županijska smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama, pod nazivom “Pesmarica naših mamica”.

Ovogodišnja smotra ponovno je okupila velik broj izvođača, a kao gosti nastupile su članice ženske vokalne skupine “Petribske ružice” iz mađarske Petribe, mješovita vokalna skupina “Fijolice” Hrvatskoga kulturnog društva “Međimurje” iz Ljubljane te mješovita vokalna skupina pjevačkog zbora “Sloboda” iz Maribora.

Od domaćih je izvođača nastupilo četvero solistia, osam ženskih, jedna muška i deset zborova i mješovitih pjevačkih skupina, koji su izveli dvadeset osam pjesama. Većinom su to bile do sad neotkrivene, ali u sjećanjima naših djedova i baka sačuvane, stare međimurske pjesme.


Kvaliteta izvedbi pjesama je svake godine sve veća

Kao i proteklih godina, sve izvedbe pratila je stručna komisija u sastavu profesorica Senka Bašek – Šamec, prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, te prof. Bojan Pogrmilović. Profesor Bojan Pogrmilović dirigent i vokalni pedagog koji Pesmaricu naših mamica prati već punih pet godina smatra kako je kvaliteta izvođenja pjesama iz godine u godinu sve bolja.

-Veličina ove manifestacije, nastavlja Pogrmilović, je u tomu što su i izvođači i organizatori spoznali važnost onoga što rade, a to na sreću prepoznaje i publika. Naime, raspon godina onih koji prate Pesmaricu je od onih najmlađih do ljudi zrele dobi, a isto tako način na koji prate ovu manifestaciju govori o tomu da su svi svjesni važnosti onoga što ta manifestacija za sve nas znači, kaže prof. Pogrmilović.

Treba naravno spomenuti i to, kazao je još Pogrmilović, da izvođači sada već znaju kako dobro “odraditi” nastup, iako se ponekad naljute na komentare prosudbene komisije, makar mi tu nastojimo biti više sugestivni nego kritičari. Važno je reći to da se vidi veli napredak i da oni te komentare uvažavaju i zbog toga je zasigurno kvaliteta izvedbe svake godine sve veća.

Na početku smotre izvođačima, organizatorima i posjetiteljima prigodnim su se riječima obratili međimurski župan Matija Posavec i Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU-a Međimurske županije, dok pak su organizatori na kraju priredbe svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u programu dodijelili pisane zahvalnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije