Autentični međimurski suveniri Jelene Valkaj

Muzej Međimurja Čakovec u svom izložbenom prostoru predstavio je prve autentične međimurske suvenire temeljene na muzejskoj građi, male replike predmeta iz stalnog muzejskog postava ili fundusa nastale u radionici cijenjene keramičarke Jelene Valkaj.

Serija replika sedamnaest muzejskih predmeta iz kulturno-povijesnih, arheoloških, etnografskih i povijesnih zbirki nastala je tijekom minule godine, a njih je Valkaj obradila i reproducirala u tehnikama vlastitog odabira.

Muzej je još prije nekoliko godina krenuo u promišljenu akciju prezentacije kulturno-povijesne građe preko muzejske suvenirnice. U početku nije bilo suvenira na temelju muzejske građe, već su to bile knjige, propagandni materijali te međimurski gastro suveniri. No, postojala je potreba i želja za autentičnim muzejskim suvenirima. Ta inicijativa se poklopila sa željama i inicijativom Jelene Valkaj.

Jelena Valkaj (1943., Železna Gora) završila je studij likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu i radila kao likovni pedagog. Usporedo se aktivno bavila keramikom. Tijekom rada u ptujskoj tvrtki Opekarna (1987. do 1996.) posvetila se studioznom proučavanju tehnoloških i oblikovnih aspekta u radu s keramikom.

Njezin opus obuhvaća različite dekorativne i uporabne predmete među kojima se posebno ističe profinjeni unikatni nakit. Od 1996. do 2012. predavala je na Odjelu za dizajn keramike u Graditeljskoj školi Čakovec. Sudjelovala je na brojnim stručnim seminarima u zemlji i inozemstvu te izlagala na skupnim i samostalnim izložbama.

Ovakvim radovima ne samo da se čuva kulturno-povijesna baština Međimurja, već sada svoje kulturno blago u obliku autentičnog međimurskog suvenira možemo podijeliti i s ostalom Hrvatskom, Europom i šire. Zato je planu je još sličnih suradnji s međimurskim umjetnicima, kazao je ravnatelj Muzeja Međimurja mr. Vladimir Kalšan.

Izložba se u Muzeju Međimurja do 2. studenog može razgledati od 8 do 14.30 sati radnim danom te subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati. Svi predmeti će se nakon izložbe moći nabaviti u muzejskoj suvenirnici po pristupačnim cijenama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije