Održana radionica za mlade na temu kako pobijediti siromaštvo

Povodom nedavnog obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, UNDP, odnosno Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec u Obiteljskom centru Kuršanec organizirao je radionicu na temu “Planovi i ciljevi za budućnost”.

Tom prigodom Juliette Delescluse stručni suradnik u projektu razvoja UNDP-a je kazala kako je ova radionica bila namijenjena mladima iz Kuršanca, na kojoj su imali priliku zajedno, Romi i Hrvati razgovarati o različitim oblicima siromaštva. Kroz samu radionicu mogli su saznati kako se može društvo, ali i pojedinci boriti protiv siromaštva. -To je dio projekta, kazala je Delescluse, UNDP projekta Platforma za uključivanje Roma u Međimurskoj županiji koji financira mreža za fundaciju Otvoreno društvo.

.

Radionicu koja je bila namijenjena mladima romske, ali i hrvatske nacionalnosti, kako bi se potaknuo dijalog o različitim oblicima siromaštva i načinima na koje ih pojedinci i društvo mogu prevladati vodila je psihologinja Jelena Ptiček iz Centra za socijalnu skrb Čakovec.

-S obzirom na to da se obilježava Svjetski dan siromaštva, kazala je Ptiček, i sama radionica je napravljena na temu vrijednosti koje su u današnjem svijetu nažalost previše orijentirane na materijalne, a manje na one nekakve unutarnje ili duhovne. Stoga se unutar radionice radilo na temu siromaštva, odnosno kako se eventualno iz njega izvući i što čovjek sam može napraviti ako ima nekakve ciljeve i planove.

U sklopu radionice, dvoje Roma podijelilo je sa sudionicima svoja iskustva o izlasku iz siromaštva kroz samozapošljavanje i obrazovanje. Jedan od njih bio je i 37-godišnji Josip Ignac koji istaknuo kako svaki čovjek u ovoj zemlji mora biti zahvalan na tomu kada dobije posao od kojeg može živjeti i prehraniti svoju obitelj.

-Ja sam danas, nastavlja Ignac, zaposlen u socijalno poljoprivrednoj zadruzi Domaći vrt, koju je osnovalo deset zadrugara u Čakovcu. Ranije sam radio u jednoj tvrtki u Pušćinama punih deset godina, ali sam dobio otkaz i krenuo u novu potragu za poslom. Prvo sam preko Pučkog otvorenog učilišta završio osnovnu školu, a nakon toga sam stekao i zvanje zidara.

Kako bi što lakše pronašao posao uključio sam se nakon svega i u poljoprivrednu edukaciju i nakon pet godina traženja uspio sam i u tomu. Sretan sam, ističe Ignac, što je jedna ovakva radionica održana i ovdje u Kuršancu, gdje se moglo dati nekoliko savjeta i podijeliti iskustvo s mladima.

Radionica u Kuršancu bila je prva iz novog ciklusa radionica za osnaživanje romske zajednice koje će između ostaloga voditi i Darko Balog, suradnik za razvoj zajednice pri UNDP-u Hrvatska.

Kada je riječ o temama na ostalim radionicama kroz koje će se pokušati pomoći romskoj zajednici u što boljoj socijalizaciji i boljitku u načinu života Balog je istaknuo kako će to biti radionice na temu pisanja životopisa, zatim zamolbi za posao kako bi Romi bili konkurentniji na tržištu rada, te poticanja na nastavak srednjeg i visoko školskog obrazovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije