Blagoslovljen novi kombi Caritasovog doma “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu

>> Blagoslovljen novi kombi Caritasovog doma “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu

Caritasov čakovečki Dnevni boravak “Dr. Antun Bogdan” duže je vrijeme vrijeme prikupljao sredstva za nabavku novog kombi vozila za prijevoz svojih štićenika – djece s najtežim oblicima tjelesnih oštećenja. Humanitarnu su akciju još prije tri godine započeli studenti čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Zagreb, podsjetila je voditeljica Centra Katarina Hoblaj, na svečanosti primopredaje i blagoslova posebnog vozila namijenjenog upravo prijevozu njihovih štićenika.

Riječ je o specijanom vozilu sa liftom na stražnjim vratima, te posebnim okretnim sjedalima i pojasevima u četiri točke, s podnim vodilicama i kompletom za učvršćivanje kolica. Cijena ovog vozila je 270.853,04 kuna. Osim što je do sadašnje vozilo prešlo više od 500.000 kilometara te više i nije bilo baš sigurno za vožnju, u Caritasovom domu su se susretali i s drugim problemima.

– S obzirom na to, kazala je voditeljica centra Katarina Hoblaj, da mi svaki dan prijeđemo više od 300 kilometara kroz cijelo Međimurje, svako se dijete u prosjeku u vozilo diže šest do osam puta i to im je predstavljalo dosta veliki napor. No, nabavom ovoga vozila sve će se to promijeniti na bolje, na naše, ali još veće zadovoljstvo djece kojima će vožnja biti puno ugodnija.

Međimurska županija u ovom projektu je sudjelovala sa 100.000 kuna. -Prije svega, ovo je trenutak kada su djela važna i sigurno govore više od samih riječi, istaknuo je međumurski župan Matija Posavec. Sretni smo što smo smo uspjeli realizirati ovako značajan projekt, za ovaj dječji dom koji je to svakako zaslužio svojim radom, gdje nismo niti trenutka razmišljali hoćemo li se uključiti u ovu akciju ili ne.

Novo vozilo blagoslovi je mons. Ivan Godina generalni Vikar i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije istaknuvši kako je ovo samo dokaz da postoje ljudi velikog srca koji usprkos teškim vremenima i dalje imaju razvijen taj osjećaj za potrebite. Varaždinska biskupija je u sufinanciranju kombija uz redovite mjesečne potpore sudjelovala s 45.000 kuna.

Jedan od donatora je i Grad Čakovec čiji je predstavnik na svečanosti primopredaje bio zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan pritom kazavši da će uz ovih 10.000 dodijeljenih kuna Grad i podupirati rad ovog dnevnog boravka
-Ovdje je riječ o pravoj humanost na djelu i takvi projekti moraju naći mjesto u svakom proračunu općine ili grada u Međimurju, kazao je Bogdan.

Na blagoslovu novog vozila uz župana Matiju Posavca, njegovu zamjenicu Sandru Herman, zamjenika gradonačelnika Čakovca Romana Bogdana te Ivana Godinu generalnog Vikara i predsjednika Caritasa Varaždinske biskupije nazočni su bili i čakovečki fratri, gvardijan župe sv. Nikole Biskupa fra Željko Željeznak, fra Josipo i fra Marko, kao i kapelan župe sv. Antuna Padovanskog fra Stanko Belobrajdić, koji su zapravo suradnici i česti gosti dječjeg doma kao i vlč. Mirko Horvatić, ekonom Varaždinske biskupije, te predstavnici Udruge oboljelih od PTSP-a te predstavnici Caritasa župe iz Strahonincu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije