Aktualnosti iz čakovečke bolnice: Dugovi do 1. rujna veći od 33 milijuna kuna

U čakovečkoj Županijskoj bolnici održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili upravitelj bolnice dr. Miroslav Horvat, saborski zastupnik Mario Moharić i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Tom prigodom je dr. Horvat istaknuo kako dospjele obveze bolnice s 1. rujnom ove godine iznose 33 milijuna 400 tisuća i 936 kuna. Mjesečno nedostaje od milijun do dva milijuna kuna, no, vjeruje se da do blokade ŽB Čakovec neće doći jer je u tijeku izrada nove platforme za ugovaranje s HZZO-m.

-Naime, sve predradnje se obavljaju u tom smjeru, da će se već od 1. siječnja iduće godine ugovarati broj postupaka i usluga, a ne kao do sada djelatnosti (broj kreveta, ambulante ili radno vrijeme), dakle onoliko koliko se odradi to će se i platiti.

Županijska bolnica Čakovec ima 790 zaposlenih i omjer zdravstvenih i ne zdrastvenih djelatnika je u omjeru 76 : 24. Naglasak se uvijek stavlja na zapošljavanju stručnjaka pa je ove godine ukupno 16 specijalizanata, što je daleko veći broj u odnosu na prijašnje godine.

Kada pak je o listama čekanja riječ sanacijski upravitelj kaže da one postoje i u čakovečkoj bolnici. No, ono što treba istaknuti je da se posljednjih tjedana odnosno mjesec dana radi na reviziji tih lista čekanja, a sve u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, kako bi se posložio sustav u kojem bi djeca, zatim onkološki i hematološki pacijenti imali apsolutni prioritet, kako ne bi čekali na hitno zbrinjavanje.


U Županijskoj bolnici Čakovec pokrenut niz projekata, jedan od njih je i interventna kardiologija

U tijeku je rekonstrukcija Dnevne bolnice čime se povećava kapacitet za osam mjesta, a u planu je i etapna rekonstrukcija operativnog trakta, kao i formiranje interventne kardiologije.

-Ovo nije projekt od značaja samo za ovu bolnicu napominje dr. Horvat. Radi se o regionalnom projektu zbrinjavanja bolesnika s akutnimkoronarnim sindromom, odnosno s kardiovaskularnimbolestima koje su u principu najčešće od svih bolesti. Time bi ova regija, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko – križevačka županija bile u neizmjernom dobitku.

To naravno donosi na samom početku određeni trošak, no već u bližoj budućnosti je to maksimalna racionalizacija troškova u sustavu zdravstva jer nema dodatnih troškova za sanitetski prijevoz. Ide se i u preseljenje Psihijatrije i Fizikalne medicine u Paviljon 3, a dobivena je i suglasnost za priznavanjem kreveta za Palijativnu skrb.

Kredit za izgradnju novog paviljona je dug Županije, a ne ŽB Čakovec ili ministarstva tvrdi saborski zastupnik Mario Moharić

Bilo je riječi i o kreditu za izgradnju novog Paviljona Županijske bolnice čije su obveze 8,7 milijuna kuna, od toga je 6,7 milijuna kuna glavnica i više od 2, 5 milijuna kuna zateznih kamata. Riječ je, objašnjava dr. Horvat, o obavezi Županije koja proizlazi iz sporazuma o sufinanciranju novog Paviljona 3, za koji je potpisan tripartitni ugovor između Međimurske županije, Ministarstva zdravlja i Županijske Bolnice Čakovec o uzimanju kredita.

Kredit stoji na Bolnicu, ali postoji sporazum o načinu sufinanciranja, u kojem je točno definirano tko s koliko sredstava sudjeluje u tim obavezama. Država je participirala s 35 % sredstava iz proračuna, 50 % posto je bilo iz decentraliziranih sredstava, dok je 15 % izvornih prihoda iz Županije.

-Iako bi nama u Međimurju, kazao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, odgovaralo da se ta obaveza jednokratno otpiše ili možda riješi novcem iz državnog proračuna, svi naši sugovornici s kojima se razgovaralo oko toga pitanja kažu da ne postoji takva mogućnost.

Zbog toga je kao najbolje rješenje ponuđen prolongat putem jedne poslovne banke s modelom koji je prije mjesec dana konkretiziran. Isto tako, nastavlja Novak, s formalnim prijedlogom Ugovora upoznali smo i župana Matiju Posavca i sada očekujemo njegov odgovor i reakciju.

Naime, postojeća se obaveza svakog mjeseca povećava za 100.000 tisuća kuna na ime zateznih kamata, pa bi najbolje bilo u interesu Županije da se što prije pristupi realizaciji spomenutog prolongata. Stoga Novak smatra da će i župan Posavec brzo reagirati i zauzeti stav o ponuđenom ugovoru ili predstaviti neki drugi model koji vodi rješavanju ovog gorućeg problema.

Saborski zastupnik Moharić ističe da je država svoj dio duga kada je u pitanju vraćanje kredita ispunila 20.12. 2013. godine, a Županijski dio ne može pokriti, zapravo Ministarstvo zdravlja nema pravnog alata da to riješi. To je jednostavno dug Županije, a ne ministarstva ili bolnice, decidirano tvrdi Moharić, i kako takav riješiti ga mora Međimurska županija.

To je jasno rečeno i županu Posavcu, nastavlja Moharić, koji je prije mjesec dana imao razgovor s odgovornom osobom iz Ministarstva zdravlja Ivanom Agićem koji mu je ponudio jedno od rješenja. Župan Posavec se navodno s time složio, no, nikako da nađe vremena kako bi potpisao taj sporazum.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije