Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio novu crkvu u Šenkovcu

>> Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio novu crkvu u Šenkovcu

-Zbog pastoralnih potreba, tadašnji (i prvi) varaždinski biskup mons. Marko Culej i Prezbitersko vijeće Varaždinske biskupije donijeli su 1. ožujka 1999. godine odluku o osnivanju nove župe Sv. Jelene Šenkovec, uz suglasnost župa Sv. Nikola Čakovec i Sv. Juraj na Bregu., kazao je vlč. Vladimir Kolarić župnik župe Sv. Jelene Šenkovec na posvećenju nove crkve izgrađene u Šenkovcu na mjestu nekadašnjeg nogometnog igrališta.

Do početka gradnje nove crkve Šenkovec je imao dva sakralna prostora, svetište sv. Jelene odnosno mauzolej Zrinskih te kapelicu Presvetoga Trojstva u kojoj su se održavala misna slavlja. S obzirom na to da je kapelica bila premala za nedjeljna misna slavlja, Općine Šenkovec dala je svoj prostor, a vrlo brzo i dio vrtića koji pak je postao bogoslužni prostor.

Dvanaest godina je prošlo od početka gradnje, ističe vlč. Kolarić i mi smo korak po korak gradili i napokon danas (nedjelja)dočekali taj dan u kojem možemo posvetiti našu župnu crkvu.

U oltar su ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca

U temelje nove crkve ugrađena su dva kamena, jedan iz svetište sv. Jelene odnosno ostatka Pavlinskog samostana u Šenkovcu a drugi kamen je blagoslovio papa Ivan Pavao II, 3. listopada 1998. u marijanskom svetištu Mariji Bistrici na dan proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Upravo su moći blaženog Alojzija Stepinca ugrađene i u oltar nove crkve o čemu varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak kaže kako je ova crkva već blagoslovljena prije par godina, au nedjelju je posvećena.

-To bi se moglo usporediti , nastavlja mons. Mrzljak s krštenjem i krizmom. Kada čovjek primi ta dva sakramenta to postaje jedna zaokružena cjelina. Tako da se slobodno može reći da je ovo krizma crkve u Šenkovcu. Postavljanje već spomenutih moći bl.Alojzija Stepinca u oltar crkve, kazao nam je biskup Mrzljak je tradicija koja postoji zapravo od samih početaka crkve, kada su se kršćani sastajali na grobovima mučenika i tamo slavili euharistiju. Na te dane ostao je spomen da se u oltare ugrađuju moći mučenika.

Za crkvu vrijednu sedam milijuna kuna svoj su doprinos dali Varaždinska biskupija, Općina Šenkovec i sami vjernici

Izgradnja ovakvog objekta iziskuje i znatna financijska sredstva, tako da su ovom prilikom podizanja crkve u Šenkovcu sudjelovali mnogi ljudi i institucije. Dio sredstava izdvojile su Varaždinska biskupija i Općina Šenkovec, koja i inače svake godine daje sredstva za župu sv. Jelene Križarice,no najveći dio ipak su kazao je vlč. Kolarić izdvojili sami vjernici . Gradnja crkve u Šenkovcu sa svom opremom do današnjeg je dana koštala sedam milijuna kuna, ono što još nedostaje je potpuno uređenje okoliša , no i to će se kroz skoro vrijeme riješiti.

Idejno rješenje za izgled nove crkve u Šenkovcu djelo je arhitekta Petra Stipišića koji je na nedjeljnoj posveti kazao kako je crkva široka 30 metara, a duga 28 metara, a tom neobičnom omjeru (crkva je dakle šira nego duža) razlog je taj što se željelo da svi vjernici budu što više približeni svetištu jer i sama suvremena liturgija traži i želi da čovjek bude što bliže oltaru. Visina crkve do svjetlosne kupole je 17 metara, dok je površina glavne lađe 16 puta 16 metara. Sa zvonikom s tri zvona, posvećenima sv. Josipu, Svetoj Obitelji i sv. Jeleni, crkva je visoka 44 metra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije