Edukativno predavanje o bezglutenskoj prehrani izvan doma

>> Edukativno predavanje o bezgluteinskoj prehrani izvan doma

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske pozivamo Vas na predavanje: Bezglutenska prehrana izvan doma 2. listopada 2014. od 18:00 do 20:00 h u Pučkom otvorenom učilištu Varaždin (Hallerova aleja 1/II)

Celijakija je kronična genetska bolest probavnog sustava. Oboljeli ne smiju konzumirati žitarice: pšenicu, ječam, raž i zob, jer zbog nedostataka crijevnih resica ne mogu probaviti gluten koji se nalazi u tim žitaricama. U populaciji Republike Hrvatske na svakih 100 osoba 1 ima celijakiju. Statistike pokazuju da od 12 oboljelih 11 ih ni ne zna da ima celijakiju. Za osobe s celijakijom i najmanji unos glutena je štetan. Ovim su posebno pogođena oboljela djeca kojima je najteže voditi računa da ne uzimaju hranu s glutenom. Činjenica je da mala djeca znanje o svom zdravlju usvajaju kod kuće, ali čim izađu iz kuće u vrtić, školu ili samo u šetnju, zajednica postaje njihov drugi dom.

Za prehranu oboljelog nije nužno prilaziti sa strahom niti trošiti ogromne količine novca, važnije je dobro se informirati. Djelatnici javnih ustanova, posebno oni koji rade u kuhinji kao i proizvođači namirnica i hrane poput kruha i peciva mogu se educirati o prihvatljivim namirnicama i praktičnom načinu pripreme bezglutenskih jela. Na taj način postižemo veću uključenost djece s celijakijom u redovne programe obrazovnog sustava zajedno sa svojim zdravim vršnjacima. Dodatna vrijednost je u tome što se uz takvu djecu i zdrava djeca uče o važnosti brige za zdravlje i zdrave prehrane koja uključuje očuvanje cjelokupnog zdravstvenog stanja čovjeka.

Dnevni red predavanja:
1. Što je celijakija?
2. Bezglutenska prehrana izvan doma
3. Bezglutenski proizvodi Schaer
4. Pitanja prisutnih

Nadamo se vašoj zainteresiranosti za temu i čim većem odazivu. Budimo svi svjesni posljedica ne pridržavanja bezglutenske terapije i pomozimo malim pacijentima u odrastanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije