U Kraljevom vrtu svoju umjetnost predstavile Lidija Matulin i Kristina Pongrac

Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca ugostila je desetu kulturnu priredbu “Dopustite da se predstavim” koja omogućava građanima druženje s umjetnicima te popularizira umjetnost i umjetničko stvaralaštvo. Kao šećer na kraju publici su se predstavile dvije mlade umjetnice iz donjeg Međimurja – Lidija Matulin iz Svete Marije i Kristina Pongrac iz Donje Dubrave. Obje su završile Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, no način izražavanja posve je drugačiji.

Kristina Pongrac bavi se fotografijom, dizajnom i mozaikom na temu prirode i problema vezanih uz nju. Interes nalazi u različitim pristupima i medijima. Ovog puta predstavila se mozaicima i instalacijama za eksterijer za koje je inspiraciju pronašla u rijeci Dravi pored koje živi. Ondje pronalazi specifične oblutke od kojih gradi mozaike i crteže unutar njih, a želja je da njima kod promatrača pobudi osjećaje pozitive, meditacije i harmonizacije.

-Kako sam iz tog našeg “Horvatskoga cvetnjaka”, kazala je mlada umjetnica, krenula u grad , na fakultet u jedno industrijsko središte kao što je Rijeka, htjela sam to jednostavno nadoknaditi. Dosta sam promatrala koliko čovjek utječe na okoliš i kako mi zapravo sa svojim radom možemo vratiti pozitivu toj okolini, da se osjećamo nekako prirodnije u urbanoj sredini.

Lidija Matulin predstavila je svoje akrilike na platnu većih dimenzija koji nastaju kao logičan slijed preokupacije problematikom prostora i vremena kojom se bavi još od 2011. godine. U svojoj lirskoj apstrakciji ona uspješno spaja organičke i geometrijske, tradicionalne i apstraktne elemente kao neizostavne dijelove slagalice bez kojih ni jedna slika ne bi bila potpuna. A u svemu tome neizostavne su intenzivne boje.

Oduvijek sam bila kolorist i mislim da imam senzibilitet za boje kroz koje se mogu onda najlakše izraziti, kazala je Matulin. Želja mi je da osoba koja promatra moju sliku osjeti sreću, stoga mislim da u raznim kombinacijama koje koristim s jakim koloritom može potaknuti odnosnoi aktivirati puno više pozitive u društvu.

Gostovanjem talentiranih Međimurki kraju je priveden ovogodišnji ciklus kulturnih priredbi “Dopustite da se predstavim” u Kraljevom vrtu. Iduća manifestacija koja nas ondje očekuje je Jesen u Kraljevom vrtu sredinom listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije