Domagoj Oreški iz Nedelišća drži 10 svjetskih rekorda u žongliranju

Imate li problema s koncentracijom? Pokušajte sa žongliranjem, vještinom koji neki smatraju cirkuskom, namijenjenoj isključivo zabavi, ne znajući da može pomoći u razvijanju moždanih vijuga. Osim toga, u svijetu se organiziraju i nadmetanja u žongliranju koje se vodi kao ozbiljna sportska disciplina.

A gdje je sport, tu su i rekordi. Osvajač čak deset svjetskih rekorda dolazi iz Hrvatske, iz Međimurja. Posljednji se sastoji od 12 hvatanja s osam loptica u triku “reverse fountain”, koji izvodi samo nekoliko žonglera u cijelom svijetu.

– Zapravo sam totalni antitalent za žongliranje. Trebalo mi je osam puta više treninga da dosegnem prosjek – kaže Domagoj Oreški iz Nedelišća, skroman student druge godine matematike. Prije nego što se počeo baviti žongliranjem, bio je ovisnik o računalnim igricama. No, ubrzo je tipkovnicu i joystick zamijenio lopticama i čunjevima.

– Svaki trik shvaćao sam kao nekakav level koji moram prijeći da bih mogao opet na zanimljivije i teže razine. Motiv mi je bio prelazak na novu, višu razinu. Baš kao kod kompjutorskih igrica, samo što je ovo bilo uživo, u tri dimenzije. Cijelo tijelo mi je bila igraća konzola – dodaje.

Uporni treninzi počeli su davati rezultate. Nakon četiri godine stigao je prvi svjetski rekord, pola godine kasnije stigao je drugi, pa odmah treći. I tako do desetog. Zapravo ih je bilo jedanaest, no Matthew Pelinski oborio mu je u međuvremenu onaj prvi. Snimke objavljuje na internetu. – Otkad sam na faksu, smanjio sam trening na samo dva do dva i pol sata na dan – kaže. Zbog nezainteresiranosti sponzora nije imao priliku putovati na velika žonglerska natjecanja u SAD-u, koja organizira Svjetska žonglerska federacija.

– Nemam sponzora za put. Tražim ih i dalje, slobodno mi se mogu javiti! Većina žonglera zna za mene, ali malo onih izvan tog kruga. Nemam ni svoju web stranicu kroz koju bih se promovirao – napominje. Uspio je svladati žongliranje istovremeno s čak deset loptica, kod čunjeva mu je rekord sedam komada, a kolutova osam. Žongliranje povoljno utječe na mozak.

– Kad se trebam za bilo što skoncentrirati, to mogu istog trenutka, a prije žongliranja bi mi trebalo nekoliko minuta. Mogu i brže čitati, a žongliranje mi je pomaže i kod rješavanja logičkih problema. Kao da mogu brže razmišljati – ističe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije