FOTO: Muzej vozila Šardi Selnica čuva vozila od zaborava

Više od 15 godina u Međimurskoj županiji djeluje Oldtimer klub Međimurje, udruga koja broji oko 200 članova, ljudi koji su od zaborava sačuvali stotine automobila, motorkotača, bicikala i traktora, ne samo iz naše županije nego i susjednih.

Prije par godina u Selnici je osnovana Udruga oldtimer vozila Selnica, koja broji 15-tak članova, a cilj joj je na jednom mjestu okupiti i predstaviti javnosti svoja vozila ali i druge predmete. U bivšim prostorijama tvrtke Alpro Šardi otvoren je muzej oldtimer vozila, obogaćen novim sadržajima.

Premda ne voli izraz muzej i makar na ulazu u prostorije stoji natpis Muzej oldtimer vozila Šardi, vlasnik prostorija i najvećeg broja izložaka, o njemu govori Ignac Šardi, čovjek koji je najzaslužniji što Selnica, Međimurje i Hrvatska imaju ovakav postav neprocjenljive novčane i još veće kulturno-povijesne vrijednosti.

– Ovaj postav ili muzej kako god ga nazovemo osnovali su članovi Udruge oldtimer vozila Selnica. Ignac Šardi, Franjo Bistrović, Ivan Šafarić, Marko Šardi, Bojan Štampar, Franjo Škvorc, Vladimir Cipot, Branko Krajačić i Franjo Vrhar koji imaju oldtimer vozila, ali ima i osoba koja nemaju vozila ali pomažu udruzi na različite načine.

– Moja želja je bila da imamo stalni postav, koji se naravno može i nadopunjavati, te da naša stara vozila i druge predmete pojedinci i grupe mogu razgledati na jednom mjestu, te o njihovoj povijesti i vrijednosti doznati od naših članova i mene koji sam ovdje stalno prisutan što zbog posla i što zbog muzeja.

Sva ova vozila i predmete naši članovi su izvlačili iz prašine škednjeva (štagalja), komora, s tavana i komora, gotovo odasvuda gdje su ih vlasnici odbacili, a puno smo toga i kupili. Zalaganjem, znanjem, voljom i s ljubavlju od starih i odbačenih gotovo bezvrijednih vozila, predmeta i stvari, stvorili smo ljepotane kojima se svijet divi.

Pred samim muzejom nalazi se i jedan tramvaj. Kada smo kod tramvaja iz jednog austrijskog muzeja dobio sam ponudu da preuzmemo tramvaje koji su Dubrovnikom, Osijekom i zagrebom vozili od 1897.-1946. godine, koji su k njima dospjeli iz Hrvatske, a sada ih se oni žele riješiti, jer nisu dio njihove povijesti, ali na žalost naša država na u tome ne želi pomoći, kaže Šardi i najavljuje nove akcije.

Škole djecu šalju po svuda, ali ne i k nama

– Kad govorim o planovima uskoro ćemo imati vozilo koje će pokretati kotao na drvo plin kojeg sam osobno projektirao, a izradila ga je tvrtka Centrometal iz Macinca i biti će to jedinstveni primjerak vozila iz “prapovijesti”u Hrvatskoj. Želim kazati kako imamo puno vrijednih izložaka, ali vrlo malo posjetitelja. Ne mogu razumjeti kako naše škole djecu šalju po svuda u Hrvatskoj, na primjer u Krapinu gledati nekakve plastične praljude, ili u Kumrovec upoznavati znamo kakvu povijest, a niti jedna djecu ne pošalje da vidi stvarnu čovjekovu povijest istinske vrijednosti.

Isto tako turističke zajednice nas gotovo zaobilaze, a siguran samo kako bi turisti, poglavito stranci itekako sa zanimanjem razgledali naše izložke. U susjednoj Sloveniji, da ne govorim o Austriji ovakvi postavi su meta mnogih pohoda turista, studenata, učenika, kulturnih i povijesnih stručnjaka.

Nedavno sam u Kamniku i Kranju, sa svojom Tatrom bio na Izložbi starodobnih i srednjeeuropskih vozila izrađenih do 1939.godine i privukli smo pozornost i divljenje posjetitelja i organizatora. To u Hrvatskoj nisam doživio, a Tatra je izuzetna jer ima ugrađeni mini bar, čega baš nema u drugim vozilima. Želim razumijevanje države, županije i turističkih djelatnika da podupre našu udrugu kako bi zajedno kod ljudi, poglavito mladih proširili saznanja o povijesti automobilizma i drugih predmeta koje držimo i čuvamo od propadanja.

Mi imamo najstariji motocikl u Hrvatskoj, PUCH iz 1929. godine, imamo “biserje” kakvog nema nadaleko, a osjećam kako to nikoga kod nas ne zanima. Više imamo posjetitelja iz Slovenije, Austrije, Nizozemske i drugih država nego iz Hrvatske i Međimurja i te me pomalo žalosti. Želim da budemo kao Slovenci i Austrijanci koji imaju na stotine muzeja, međusobno povezanih i dostupnih posjetiteljima i turistima svih uzrasta i kategorija, jasno i razumno razmišlja i kazuje Šardi, kojemu se divi svijet, ali ne i Selnica i Međimurje i Hrvatska.

Održana 8. traktorijada

Pretprošle subote je Ignac Šardi sa svojim prijateljima vrlo uspješno organizirao 8. traktorijadu – promotivnu vožnju starim traktorima po selničkom vinogorju.

Start je bio kod pizzerije Krug, a cilj “Kod Gumača” u Bukovcu. Petnaestak starih traktora, među kojima su neki bili stariji i od sadašnjih svojih vlasnika, svojim zvukovima i izgledom ukrasilo je ionako lijep krajobraz te izmamilo mnoge žitelje, ali i vikendaše da pogledaju ljepotu i moć tehnike od pred sedamdesetak godina, te se poveseli i popriča s ponosnim i gordim traktoristima.

Postaje su bile kod Mladena Žganca, na Balogu, na imanju Ignaca Šardija, kod vikendice Franje i Blaženke Polanec, a svoj doprinos dali su obitelji Turk – Angel, Franjo Vurušić, Dušan Medved i naravno Gumač gdje se zapjevalo i zaplesalo. Dragi gosti priredbe bili su Priločanci sa mobilnom bačvom te društvo Svetog Roka. Bila je ovo još jedna uspješna i lijepa priredba u Šardijevoj organizaciji i sudionik a koji prepoznaju vrijednost i ljepotu njezina održavanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije