Veliko hvala svima na doprinosu u obrani Goričana od poplave!

>> Veliko hvala svima na doprinosu u obrani Goričana od poplave!

U nedjelju, 16. rujna 2014. godine, u večernjim satima oglasila se uzbuna za opću opasnost. Na području kod trnavskog mosta koji vodi do podvožnjaka ispod autoceste, primijećen je prodor vode u temelju nasipa. Aktivirana je civilna zaštita i vatrogasci iz Goričana, koji su nastalo prodiranje vode zaustavili.

U jutarnjim satima idućeg dana ponovno je oglašena sirena za opću opasnost a sve zbog brzo rastuće razine vodostaja rijeke Mure i potoka Trnave. Sazvan je općinski Stožer za zaštitu i spašavanje na koji su se odazvali i glavni vatrogasni zapovjednika RH Slavko Tucaković, pročelnik Ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke, načelnik Policijske postaje Prelog Ivan Sokač, voditelj Odjela za zaštitu i spašavanje Ferid Kašmo, voditelj ispostave Hrvatskih voda Čakovec Ivica Mustač, predstavnik Hrvatske gorske službe za zaštitu i spašavanje i mnogi drugi.

Na stožeru je napravljen plan zaštite i spašavanje, raspoređeni su članovi stožera na nekoliko lokacija, na najslabije točke nasipa na Muri i Trnavi i krenulo se u aktivaciju civilne zaštite Goričana, podizanje svih članova Vatrogasne zajednice Goričan-Donji Kraljevec i pozivanje kroz medije dobrovoljaca na određene punktove okupljanja.

U početku se okupilo pedesetak ljudi da bi se, kako je odmicao dan a nasip na Trnavi postajao sve ranjiviji, pozivalo sve više vatrogasnih jedinica. Prema kraju dana kako je vodostaj iz sata u sat obarao rekorde, bile su pozvane sve raspoložive vatrogasne postrojbe u Međimurju i još više dobrovoljaca, da bi krajem dana broj ljudstva premašio brojku 500.

U 22,30 sati rijeka Mura u Goričanu dosegnula je svoj povijesni maksimum vodostaja od 551 cm (najviši zabilježeni vodostaj do tada je bio 504 cm). Tijekom noći nasip na Trnavi bio je probijen na tri mjesta, gdje se nadljudskim naporima uspjelo vrećama punjenim pijeskom “zakrpati” nasip i spriječiti poplavljivanje Goričana, a na drugoj lokaciji poplavljivanje autoceste Goričan –Zagreb. Borba sa vodenom stihijom trajala je do ranih jutarnjih sati, kada je počelo lagano opadanje vodostaja.

Stožer za zaštitu i spašavanje općine Goričan na čelu sa načelnikom općine Mariom Moharićem zahvaljuje svim sumještanima dobrovoljcima iz Goričana i okolnih mjesta, pripadnicima Civilne zaštite Goričana, vatrogascima zajednice Goričan-Donji Kraljevec, vatrogascima iz cijelog Međimurja, Međimurskoj vatrogasnoj zajednici, djelatnicima Hrvatskih voda i svima koji su na bilo koji način dali doprinos uspješnoj obrani od poplave, a pri tom ne štedeći sebe, izlažući se velikim opasnostima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije