Vrhunske fotografije spoja kotoripskog mosta i rijeke Mure

>> Vrhunske fotografije spoja kotoripskog mosta i rijeke Mure

Jedan od najznačajnijih objekata na najstarijoj pruzi u Hrvatskoj državna granica – Kotoriba – Čakovec, puštenoj u promet 24.4.1860. godine je most na rijeci Muri. Taj most je i prvi željeznički most u Hrvatskoj, udaljen 3,4 km od Kotoribe, najstarijeg hrvatskog željezničkog kolodvora.

Gradnja mosta na rijeci Muri usko je povezana s gradnjom najstarije pruge u Hrvatskoj. Sadašnji, četvrti po redu, most na Muri pušten je u promet 8.4.1975. godine. Ukupna dužina mosta je 170 m, stavljen je na četiri armirano betonska nosača i ima tri riječna otvora.

Konstrukcija mosta je željezna, zastićen je od korozije bojom i konstrukcija je u jednoj cjelini. Radovi na izgradnji ovog mosta počeli su 1972. godine. U stupove, nosače mosta ugrađeno je 1.100 kubičnih metara betona i 30 tona betonskog željeza, a čelična konstrukcija teška je 535 tona.

Ispod mosta teče hirovita Mura koja je ovih dana visokim vodostajem gotovo do mosta, pokazala svoje drugo lice. Oko kamere Siniše Ludaša uhvatilo je vrhunske kadrove u spoju mosta i Mure.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije