FOTO: U M. Središće stigao šleper s vrećama pijeska i 11 pumpi u Međimurje

>> FOTO: U M. Središće stigao šleper s vrećama pijeska i 11 pumpi u Međimurje
>> Ministar Jakovina u M. Središću: Mislim da će se grad obraniti

Osvježeno 14.9.2014. u 21,56:

Vodostaj Mure i dalje raste pa je situacija u Murskom Središću i dalje alarmantna. Međimurski župan Matija Posavec je na terenu i koordinira te prati stanje.

Na inzistiranje župana, a u dogovoru s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem, osiguran je šleper s vrećama pijeska koji je stigao u Mursko Središće. Isto tako osigurano je i novih 3000 vreća za pijesak kao i 11 vodenih pumpi u Međimurje od koje su 2 u Murskom Središću, te se na terenu čini sve kako bi se grad obranio od vode.

U 19 sati zabilježen je vodostaj od 502 centimetra, dok je jučer u isto vrijeme vodostaj bio 401 centimetar. Granični prijelaz kod Svetom Martina je zatvoren, a kroz Mursko Središće se može proći.

Hrvatske vode donijele su u 15 sati rješenje o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplave na rijeci Muri na određenim dionicama. Da je stanje alarmantno, govori činjenica da se nakon +450cm vodomjera proglašava vanredno stanje i sve se službe stavljaju prioritetno u službu obrane od poplava i smanjenja potencijlanih šteta. Trenutno je na rijeci Muri razina vodostaja bila +498 i u daljnjem je porastu.

Te činjenice obvezale su dolazak na Muru u Mursko Središće ministra Poljoprivrede Tihomira Jakovinu, direktora Hrvatskih voda Ivicu Plišića, župana Matiju Posavca koji redovito od uspostave redovnih mjera obilazi Mursko Središće, zamjenika župana i načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije Zorana Vidovića, glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, načelnika Policijske uprave međimurske Krunoslava Gosarića, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, a koje je primio gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

– Čeka nas još jedna besana noć i toga smo svjesni. Mi smo županija koja je omeđena dvjema rijekama i u kojoj uvijek prijeti opasnost od poplava. Smatram da smo napravili koliko je bilo u našoj moći, ponosan sam na građane, vatrogasce, policajce i sve koji su sudjelovali u spašavanju imovine i ljudi. Nadam se da ćemo izdržati ovu noć i da će vodostaj što prije početi opadati – rekao nam je župan Matija Posavec koji je isto tako od jutra na terenu u obilasku poplavljenih područja i u danonoćnoj koordinaciji sa nadležnim službama.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zoran Vidović obećao je osigurati sve što će biti krajnje potrebno: – Opasnost od oborinskih voda je umanjena, iako to i dalje ovisi o mogućim padalinama. U koordinaciji s Hrvatskim vodama šaljemo kamion popunjen vrećama pijeska, i očekuju se hitno dvije crpke. Kanal u Podturnu se počeo prelijevati, sve smo napravili da izbjegnemo katastrofu, cijelo vrijeme pratimo situaciju. Problemi se javljaju I u Dunjkovcu – Pretetincu. Nadamo se da će nasipi izdržati, čeka nas duga i besana noć. Trnava je pala, situacija bi oko nje morala biti mirna. Glavna preokupacija je Mura i Mursko Središće. (I.H.)

Rijeka Mura u 18 sati u Murskom Središću dostignula je najveći vodostaj u povijesti i ozbiljno prijeti središtu Murskog Središća.

Juraj Zadravec, predsjednik DVD-a Mursko Središće i prvi čovjek obrane od poplave u gradu, kaže kako se čine napori da se spriječi prelijevanje Mure preko zečjih nasipa, no ako se to ne uspije spriječiti i ako agregati koji iz kanalizacije crpe vodu ne izdrže voda će se pustiti prema TIC-u. Zadravec kaže kako iz Austrije i Slovenije imaju dojave da vodostaj Mure i dalje raste, što znači da je pred Središćancima u središtu grada nemirna noć. (S.M.)

Situacija je kritična ali pod kontrolom, sve službe rade svoj posao. Dolazi još jači vodeni val, ali mislim da će se grad obraniti – izjavio je u 17 sati u Murskom Središću ministar Tihomir Jakovina.

Mura je kod mosta, tj. graničnog prijelaza, dosegla 498 centimetara. Protiv prirode ne možemo, hidrološke prilike su užasne, dodao je te na pitanje o odštetama poručio da se prvo treba obraniti a onda će se zbrajati. Kaže da je ovo šesta velika poplava za njegova mandata i da projektima moraju početi povlačiti više novca od Europe za obranu od poplava.

Sa sisačkog područja 45 minuta nakon Jakovine došao je u Središće i ravnatelj policije Vlado Dominić. Kazao je da je u Sisku stanje zasad pod kontrolom te da se nada da će se i Središće obraniti. S ministrom će obići dionicu od Slovenije do Goričana. Grade se zečji nasipi i zasad nigdje nije probila, kaže. Zatvoren je malogranični prijelaz kod Sv. Martina na Muri, iz kojeg je policija uklanjala svu opremu, jer je u koritu Mure, te željeznički prijelaz u Središću. (Agencija Vlm)

– Voda je počelo je probijati, trenutno je na 500 cm je, nadamo se da će vodostaj polako početi stagnirati, radimo sve što je u našoj moći da zaustavimo najgore- kazao nam je kratko gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak koji cijele dane i noći provodi na terenu.

O promjenama ćemo Vas obavještavati putem portala eMedjimurje.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije