FOTO: Šteta će biti, ali je pravovremenom reakcijom izbjegnuta katastrofa

>> FOTO: Šteta će biti, ali je pravovremenom reakcijom izbjegnuta katastrofa

U prostorima Općine Selnica danas prijepodne održan je izvanredni sastanak Stožera zaštite i spašavanja na temu trenutne situacije oko rasta vodostaja rijeka Mure i Drave te potoka Trnave, svih poplavljenih područja i ostalih problema, uzrokovanih na području Međimurske županije u proteklih 24 sata nakon obilnih kiša, a s glavnim ciljem utvrđivanja mjera, te zaštite stanovništva i njihove imovine.

Pod predsjedanjem zamjenika župana Međimurske županije, ujedno načelnika Stožera zaštite i spašavanja Zorana Vidovića i župana Međimurske županije Matije Posavca, na sastanku su predstavnicima stručnih službi, općina i gradova dane prve informacije zatečene na terenu, a posebno je izvješće pripremio načelnik Stožera Zoran Vidović koji je naglasio kako je utvrđeno da je najkritičnije u naseljima Općine Nedelišće zbog izlijevanja Trnave i Gradu Mursko Središće kojem, unatoč dobroj pripremljenosti i preventivnom djelovanju prijeti rijeka Mura.

Radovi u Maloj Subotici

Nakon što je Maloj Subotici zbog Trnave prijetio vodeni val iz Nedelišća, tamo se stanje nakon pravodobne intervencije normalizira. Danas oko 12:30 sati, nakon što je vodostaj Mure bio viši od 450 centimetara, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Također je naglašeno da su sve raspoložive snage na terenu, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i više od 310 vatrogasaca iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava, HEP-a koji brinu o oko 150 kućanstava koja su tokom dva dana vikenda ostala bez električne energije, ŽUC-a koji od petka poslijepodne sanira novonastala klizišta, posebice u gornjem Međimurju, nakon odrona i ulegnuća, PU međimurske, čija je interventna policija spremna u svakom trenutku, Međimurje plina, pa čak i ronioci koji su angažirani u obrani Sv. Martina na Muri, da ne bi u jednom dijelu naselja došlo do potopa.

Obilazi se teren, dostavit će se 10 tisuća novih vreća

Kao najveći problem na sastanku Stožera istaknut je premali broj vreća i nemogućnost nabavke pijeska za zečje nasipe, a to je stanje kakvo su zatekli prilikom obilaska većine vodom natopljenih terena. Kako je župan Posavec istaknuo, cilj je štete koje nas čekaju svesti na minimum, pa je dogovorio da se iz Centra za obranu od poplava u Varaždinu dopremi 10 tisuća vreća, a u koordinaciji s Hidrotehnikom i tvrtkama s kojima surađuje ŽUC realizira pijesak, ne bi li u što skorije vrijeme bio u svakoj općini i gradu.

Iako je naglašeno da možda ne postoji potreba za ovakvom brojkom, naglasio je, to je potrebno jer već teku pripreme za moguće nove vodne nanose.

Na županov zahtjev u Međimurje stiže 15-20 novih pumpi

Voda se pumpa diljem Međimurske županije, kako iz obiteljskih kuća, dvorišta, podruma, gospodarskih objekata, tako i iz jezera, kao i retencija te ih je premalo da bi pokrile sve potrebe koje teren zahtijeva u ovom trenutku. Danas je Međimurje posjetio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković koji je zajedno s županom napravio pregled i nadzor novonastale situacije.

Međimurski župan tom mu je prigodom istaknuo jedan od ključnih problema, a to je manjak pumpi za ispumpavanje, te zamolio glavnog vatrogasnog zapovjednika da se iste u što skorije vrijeme i hitno dopreme u Međimursku županiju. Zapovjednik je tu sugestiju prihvatio i odmah pokrenuo akciju njihovog dopremanja, pa se u skoro vrijeme očekuje i dolazak 15-20 novih pumpi, a kako je župan zahtijevao.

Pumpe će se najprije iskoristiti za hitno ispumpavanje vode iz akumulacijskih i ostalih jezera, a kasnije i za prepumpavanje potopljenih kućanstava Međimurske županije. Stožer zaštite i spašavanja na čelu sa županom i zamjenikom župana danas će zajedno sa svim stručnim službama obilaziti teren te paziti da se sve provodi sukladno dogovorenom.

Sve su županijske službe u maksimalnoj pripravnosti, na terenu odrađuju zadatke poput kontrole sustava električne energije, uklanjanja drveća s cesta i kanala, kao i sve drugo potrebno za normalizaciju situacije.
Iako je stanje u okolnim krajevima teško, poput Lendave u Sloveniji kao i Mađarskoj te okolnim županijama, u Međimurju kao kraju omeđenom dvjema rijekama, stanje stagnira. Nova sjednica Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije zakazana je za ponedjeljak rano ujutro.

SVE O POPLAVAMA na portalu eMedjimurje.hr

>>> Ekstremne padaline prouzročile probleme i u Donjem Vidovcu

>>> Poplavljen centar Macinca, voda dotekla do Črečana

>>> Izvanredno stanje na Muri: “Zečjim” nasipima brane M. Središće

>>> IZVANREDNA OBRANA OD POPLAVA: Rijeka Mura i Trnava

>>> ŽC 112: Povreda na radu, krađe, srušeno stablo, rast vodostaja Mure…

>>> FOTO: Poplavljeni Pribislavec i Mala Subotica iz ptičje perspektive

>>> Uspostava redovne obrane od poplave i na Dravi

>>> Budite spremni: Noćas nam stiže novi val s kišnim nevremenom!

>>> FOTO: Poplave i na području Grada Čakovca

>>> Uskraćena radost mališanima: U Kotoribi potopljen zabavni park

>>> Mura prijeti M. Središću: Krenuli s izgradnjom zečjeg nasipa

>>> Palovec: Kad će odgovorni riješiti problem poplava dvorišta i kuća?

>>> Vodostaj Mure u porastu: Proglašene redovne obrane od poplava

>>> Od M. Središća do Kotoribe: Diljem cijele županije doslovno se “pliva”

>>> FOTO: Voda u Murskom Središću poplavila veliki dio grada

>>> FOTO: Naselja bez struje, zatvorene ceste, poplavljene kuće

>>> U podvožnjaku naletjeli na vodu koja je poplavila autobus

>>> Kiša i oborinske vode prouzročile poplave u Murskom Središću

>>> FOTO: Vodostaj Mure u porastu, Fusek opet pod vodom

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije