Sredinom ljeta dozrjele su bobice bazge, najraširenije ljekovite grmolike biljke, koja se nekada smatrala simbolom života i smrti.
Godinama Andreja Antunović iz Nedelišća bobice bazge ubire te od njih sprema sokove, marmelade i sirupe. Ove godine iz bobica bazge kreirala je zanimljiv, bajkovit i ukusan, gotovo čaroban napitak, nazvavši ga Samostanski napitak.
– Što čitajući knjige o starinskom načinu života u samostanima, što saznanjima iz raznih literatura, a najviše znatiželjom kreirala sam i na kraju stvorila napitak koji sam nazvala samostanski aperitiv, jer sličan, ali samo sličan način pravili su i napitak konzumirali davno, ljudi koji su živjeli u samostanima, kaže Andreja ponosna što je aperitiv zadovoljio njezina očekivanja, a oduševio sve one koji su ga konzumirali. Osim okusom, ovaj napitak odlikuje se grimiznom – uzvišenom kardinalskom i kraljevskom bojom.
Sastojci:
1,2 kg bobica bazge
1 štapić vanilije
½ štapića cimeta
1 žlica limunovog soka
3 žlice smeđeg šećera
1 dl vode
5 dl gina
1 žlica meda
Pripremanje:
Oprane bobice bazge sa svim sastojcima (osim gina i meda) kuhati 10 minuta, izgnječiti i ohladiti. Tako ohlađeni sok prelijati s ginom, promiješati i staviti u staklenku sa širokim grlom. Staviti na suho i tamno mjesto da odstoji 6 do 8 tjedana uz povremeno pretresanje boce. Nakon toga napitak procijediti kroz gazu, dobro istisnuti sok, dodati med, ulijati u prikladne boce i ostaviti još par dana prije uporabe ili konzumiranja.