Peludna prognoza od 12. do 18. rujna: Ambrozija na vrhuncu cvatnje

Korovna biljka ambrozija na vrhuncu je cvatnje. U usporedbi s prošlogodišnjom situacijom kada je na vrhuncu vegetacijske sezone bila vrlo visoka koncentracija korovne peludi u zraku (čak više od 500 zrnaca/m3) ove godine do sada nisu dosegnuti spomenuti razmjeri.

Uzrok tome je u kišnom i vlažnom vremenu bez duljih suhih i sunčanih perioda. Pelud ambrozije vrlo je lagana te je građom prilagođena širenju pomoću vjetra. Mokra peludna zrnca su teža pa se i teže šire zrakom, posebice na udaljena područja. Lokalno, na područjima gdje su prisutne neobrađene oranice i zapuštena zemljišta, koncentracija peludi može biti vrlo visoka.

U ostalim područjima koncentracija varira od niske do visoke u direktnoj ovisnosti o vremenskim prilikama, pa je za suhog i vjetrovitog vremena širenje peludi pojačano, dok da vrijeme padalina opada. Ambrozija u pravilu cvate do nastupa prvih mrazeva, a intenzitet cvatnje opada s krajem rujna, no s obzirom na netipične klimatsko-vremenske prilike ovog ljeta velika je vjerojatnost odstupanja od tog pravila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije