Ne dvojite – sudjelujte u kampanji “Pješke ili biciklom na posao”

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima i sponzorima, već sedam godina organizira kampanju, odnosno natjecanje pod nazivom “Pješke ili biciklom na posao”.

Glavni je cilj ove akcije motivirati zaposlenike Međimurja na odabir zdravog načina prijevoza uz poticanje ekološke osviještenosti. Naime, nedovoljna tjelesna aktivnost je četvrti vodeći rizični čimbenik za ukupnu smrtnost, a u razvijenim zemljama svijeta se više od 8% ukupne smrtnosti može pripisati nedovoljnom kretanju (Worl Health Organisation), što na globalnom nivou godišnje iznosi preko 3 milijuna smrti, za Hrvatsku oko 4000 smrti, a za Međimurje gotovo 100 smrti.

Osim toga, nedovoljna tjelesna aktivnost je šesti rizični čimbenik za izgubljene godine zdravog života – DALYs (4% izgubljenih godina zdravog života se može pripisati tom čimbeniku rizika). Zbog toga, pojedinci, ali i čitava zajednica, plaćaju visoku cijenu. Tako se 1,5-3% direktnih zdravstvenih troškova može pripisati nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti.

Stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije kroz svoje aktivnosti, programe i projekte, širi spoznaje o povezanosti tjelesne aktivnosti i zdravlja, radne produktivnosti te ukupne kvalitete života. Kako je jedna od prepreka za postizanje poželjne razine tjelesne aktivnosti nedostatak vremena, kroz ovu kampanju nastoje potaknuti i uvjeriti stanovništvo da putovanje do posla mogu iskoristiti kao idealnu priliku za unapređenje svog zdravlja, a uz to štede novac i čuvaju okoliš od onečišćenja ispušnim plinovima automobila.

Ovo je ujedno prilika da podsjete poslodavce diljem Međimurja da provjere imaju li njihovi zaposlenici dovoljno prostora za sigurno odlaganje bicikala te ih pozivaju da na neki način nagrade tjelesno aktivne zaposlenike, budući je kod njih dokazana veća radna produktivnost nego u neaktivnih zaposlenika. Sve sudionike prometa pak pozivaju da se pridržavaju pravila prometne kulture, kako bi putovanje na posao i s posla bilo što sigurnije.

Budući da se akcijom “Pješke ili biciklom naposao” međimurski Zavod priključuje i obilježavanju Europskog tjedna kretanja koji koji je posvećen održivoj mobilnosti, apeliraju na stanovnike Međimurja da sudjelovanjem u ovom natjecanju, ali i odabirom zdravih načina prijevoza za druge svrhe (ne samo tijekom ove kampanje, već cijele godine) postanu svjesni odgovornosti prema svom zdravlju i okolišu, a sve u cilju stvaranja zdravijeg i sretnijeg društva!

Više o samoj kampanji kao i o dosadašnjim rezultatima natjecanja bit će riječi na konferenciji za medije na kojoj će govoriti Marina Payerl-Pal, dr.med., ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Renata Kutnjak Kiš, dr.med., rukovoditeljice Djelatnosti za javno zdravstvo i Miodrag Novosel, direktor EKOM-a, suorganizatora natječaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije