Čon, čižma i ljuk predstavljeni u obliku dobravskih suvenira

>> Dobravski čon, čižma i ljuk predstavljeni kao dobravski suveniri

Donja Dubrava, mjesto smješteno u kutu međimurskog trokuta na samoj rijeci Dravi ima bogatu tradiciju koja se danas nastoji sačuvati od zaborava. Na incijativu zamjenika općinskog načelnika Drage Mikulana u Općini su krenuli u izradu dobravskih suvenira koji će postati zaštitni znak toga mjesta.

Prošlost i razvoj mjesta blisko su vezani uz rijeku Dravu.  Spomenimo mlinare, ribare, šajkaše (trgovce vodenim putovima), zlatare (zlato se tu ispiralo već u 15. st.) te fljojsare, ljude koji su vodom dopremali trupce (vezane kao malu splav). Sam geografski položaj uvjetovao je svekoliki razvoj obrtništva pa su u tom mjestu bili nadaleko poznati čižmari. Jedna od takvih tradicija je i starinski uzgoj ljuka jer su Dobrvačice bile poznate kao vrsne ljukarice.

U četvrtak, 28. kolovoza u Općinskoj vijećnici upriličena je promocija suvenira. Dobravski čon – kao simbol života uz Dravu, dobravski ljuk – kao autohtona sorta i čižma s trdom sarom – kao simbol obrtništva od sada će biti njihov brend s kojim će se promovirati diljem Hrvatske, ali i van nje.

Uz predstavljena suvenira, promoviran je Turistički vodič kroz Donju Dubravu u kojem možete saznati sve o turističkoj i ugostiteljskoj ponudi mjesta te brošura o ljuku i jelima od ljuka s kojom se najavljuje manifestacija Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje koja će se održati u nedjelju, 31. kolovoza u Zalanovom dvorištu i na kojoj je svoj dolazak potvrdilo više od 40-tak izlagača. 

Izrađene su i nove razglednice na kojima se nalaze znamenitosti i tradicija Donja Dubrave. U cijeli projekt uloženo je dosta truda, pa uz zamjenika načelnika, treba spomenuti načelnika Dražena Misera, Antuna Benka, Josipa Sabola, Mladena Hunjadija, koji je bio zadužen za grafiku i dizajn i Foto video Frančić, za vrhunske fotografije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije