FOTO: Šarolikim programom obilježen Dan Macinca

>> FOTO: Šarolikim programom obilježen Dan Macinca

U petak, 15. kolovoza 2014. godine, na blagdan Velike Gospe, svečano je obilježena 17-ta godina Dana Macinca. Uz mještane Macinca i obližnjih naselja ove godine svečanost Dana Macinca svojim su dolaskom uveličali zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak, načelnik općine Nedelišće Darko Dania sa zamjenicima Ivankom Novak i Željkom Kacunom, kao i predstavnici susjednih vijeća mjesnih odbora.

Kao i svake godine za organizaciju proslave bili su “zaduženi” članovi VMO-a Macinec, a ove godine suorganizator proslave bile su članice i članovi DVD-a Macinec, dok su izložbu u prostoriji sportskog doma pripremile članice Društva žena Macinec. U kulturno-zabavnom programu koji je na osebujan način vodila Paulina Blagus, nastupile su mažoretkinje općine Nedelišće, najmlađi članovi KUU Seljačka sloga iz Nedelišća, Andreja Horvat Šafarić i Goran Šafarić, Maja Markuš Velicki, Dolores Lovrenčić i Lara Markulin, a prvi su put kao gosti nastupili Pjevački zbor iz Strahoninca predvođen prof. Šafarić Goranom i članovi KUD-a Strahoninec – Zdolec Tamara i Posavec Vladimir u predstavi Fotograf.

Predsjednik VMO-a Macinec Željko Kofjač zahvalio je županu Međimurske županije Matiji Posavcu i županijskim vijećnicima što su osigurali početnih sto tisuća kuna za obnovu Doma kulture, te Općini Nedelišće za još dodatnih pedeset tisuća. Ove godine bi ukupne investicije u Macinec mogle dostići 1.000.000,00 kuna i to kroz investicije u župnu crkvu, saniranje kanala oborinskih voda, obnovu objekta u kojem se nalazi ambulanta i ljekarna, te instalacijom centralnog grijanja u sportski dom.

Načelnik općine Nedelišće D. Dania u svom je obraćanju istaknuo posebnost i važnost ovakvih manifestacija koje se već godinama podržavaju od strane lokalnih vlasti. Naglasio je da se priprema izgradnja kanalizacije u svim naseljima što iziskuje planiranje dodatnih radova na prometnicama i uz njih.

U dogovoru i suradnji sa predstavnicima Hrvatskih voda također se pronalaze trajna rješenja za odvodnju oborinskih voda jer velike količine padalina posljednjih godina uzrokuju nastanak materijalne štete mještanima više naselja općine. Nakon kulturno-zabavnog programa članice i članovi DVD-a Macinec svim prisutnima podijelili su besplatni ručak – grah.

Poslije ručka članice Društva žena Macinec predvođene predsjednicom Špicar Marciuš Magdalenom sve prisutne pozvale su na izložbu pod nazivom “Priroda i društvo (žena)”. Izložbu su članice društva osmišljavale, marljivo prikupljale sve potrebno tijekom proteklih mjeseci, te su istu pripremile kroz nekoliko dana.

Sav njihov trud na kraju se isplatio vidjevši najprije ugodno iznenađena, a potom i oduševljena lica posjetitelja i slušajući razgovore koji su nakon razgleda vođeni. Obilazak izložbe posjetitelji su prema želji mogli zasladiti kolačima koje su kao i svake godine pripremile vrijedne mještanke Macinca.

Poslijepodne je bilo rezervirano za zabavu, seoske igre i tradicionalnu Macinsku alku u organizaciji članova DVD-a Macinec. Lakoću, dinamičnost, spontanost i vještinu vođenja seoskih igara i ovaj je put pokazao Bratković Srećko uz “tehničku” podršku Kovač Dejana.

Na kraju igara unatoč žestokoj konkurenciji ukupni pobjednici su bili bračni par Horvat Mirjana i Željko. S obzirom da je i vrijeme išlo u prilog održavanju ove manifestacije zabava uz dobro raspoložen sastav DUO Dolar potrajala je do duboko u noć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije