Međimurci žele otvoriti prvi azil za mačke u Hrvatskoj

Steveu ništa nije jasno, on je tako divan, s prekrasnim šarama i kombinacijama boja, a nitko živ nije pitao za njega. Uskoro gubi smještaj. Hoćemo li mu uspjeti pronaći dom zauvijek, da se malac opet ne seli samo privremeno?”

Steve je mačak star tri mjeseca, a apel za njegovo udomljenje šalje Barbara Jagec, predsjednica udruge Sklonište dobrote u Pribislavcu. Studentica veterine i troje njezinih kolega na rubu su iscrpljenosti jer brinu od 41 napuštenoj mački! Samo ih je Barbarina kolegica Damira Marušić u svojoj kući udomila čak 23.

– Molimo ljude da se jave i udome mačke, barem na nekoliko dana, i postanu naše tete i stričeki čuvalice. Pokrivamo troškove hrane, pijeska i veterinarskih usluga, a tražimo samo smještaj i dobru volju – kaže Barbara.

Uz nju i Damiru, o mačkama brinu Filip Fekonja i Danijela Drakulić. Zajedno žele otvoriti prvi azil za mačke u Hrvatskoj. – Zvuči nevjerojatno, no u našoj državi nema ni jednog skloništa za napuštene mačke! U nekima su pomiješane s psima.

Čak su i zakoni i pravilnici pisani kao da su prilagođeni samo psima jer zakonodavac valjda smatra da o mačkama ne treba brinuti. One su, istina, snalažljivije od pasa, no što kad obole ili kad ih na ulici tresne auto? – pita Barbara.

Propisano je, pojašnjava, da sklonište za životinje mora biti najmanje 500 metara udaljeno od najbližih kuća, u protivnom moraju imati najmanje dva metra visoku ogradu i izolaciju od buke. – Držati pse i mačke nije isto. Mačkama takva izolacija nije potrebna jer nisu glasne i ne šire smrad – ističe volonterka.

Najbolje bi im rješenje bilo da im netko ustupi napuštenu kuću koju bi preuredili u sklonište. Napuštenih mačaka iz dana u dan, kaže, sve je više. Preuzimaju ih i 15 dana traže vlasnika, što je nemoguća misija jer za mačke nema obveze čipiranja. Ne javi li se vlasnik, traže novi dom. Uz Stevea, novi dom traže i Risa, Didi, Viktor, Klara

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije