FOTO: U Draškovcu proslavljeno “Rokovo u Međimurju”

>> FOTO: U Draškovcu svečano proslavljeno “Rokovo u Međimurju”

“Rokovo u Međimurju” manifestacija je koja se već niz godina tradicionalno održava u Draškovcu. I ove godine, u prigodi 254. godišnjice zavjeta sv. Roku i 225. obljetnice  osnutka župe sv. Roka, okupili su se u Draškovcu mnogobrojni vjernici, kako iz međimurskih župa i okolice tako i iz susjedne Mađarske te Italije.

Svečano euharistijsko slavlje, na sam blagdan sv. Roka 16. kolovoza, predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz koncelebraciju još petnaestak svećenika. Sve prisutne na početku je pozdravio i poželio dobrodošlicu domaći župnik vlč. Matija Vonić pozvavši ih da se zagledaju u život sv. Roka te otkriju Božju prisutnost u svakom čovjeku koji je u potrebi.

– Vratimo nadu našem narodu i otvorimo horizonte Božjega milosrđa i dobrote, rekao je na početku vlč. Vonić dodavši kako je Međimurje osjetilo u prošlosti veliku pomoć sv. Roka. – Po zavjetu grofa Althana, gospodara cijeloga Međimurja, nestalo je kuge iz Međimurja. Zavjetna crkva u Draškovcu je spomen velike pomoći sv. Roka cijelom puku međimurskom i njihovu blagu. Sa zahvalnošću treba reći da je sv. Rok zaštitnik cijeloga Međimurja – istaknuo je vlč. Vonić.

Biskup Mrzljak, pak, u svojoj propovijedi nastojao je prenijeti poruku koju svojim životom nama i danas odašilje sveti Rok. “Tko je svet čovjek? Možemo li mi to biti? Možda ćete se zaprepastiti, ali da, vi ste sveti! Po krštenju. Tada postajemo sveti. Od tada idemo posebnim putem kroz život!”, naglasio je biskup Mrzljak.

Vjera nas usmjerava na put svetosti, pitanje je samo želimo li ići tim putem. Ne možemo reći da ne znamo kako, jer je sam Isus rekao Ja sam Put. Istina, na tom putu postoje i skretanja, ali postoje i znakovi. Na nama je da te znakove, evanđeoske savjete, poštujemo i  pratimo.

“Put kršćanskog života nije ni lak niti jednostavan. Isus je rekao Ako hoćeš za mnom trebaš uzeti križ, ne bježati od žrtve i napora. Jest, ići tim putem je naporno, ali on vodi pravome cilju. Zato, poruka današnjeg blagdana jest da se zapitamo: idem li ja zaista tim putem kršćanskog života, slušam li riječ Božju?”, rekao je mons. Mrzljak.

Nadalje, podsjetio je kako je svaki svetac bio čovjek kao i svaki drugi, kao uostalom i Blažena Djevica Marija koja je potpuno vjerovala i dopustila da Bog bude u njenom životu. Možemo li mi tako? Koliko mi to Bogu dopuštamo da bude prisutan u našem životu i našem društvu? Kako je moguće da se u našoj domovini, u kojoj je gotovo devedeset posto deklariranih katolika, donose zakoni protivni našoj vjeri?, pitao je, između ostalog, biskup Mrzljak naglasivši kako se vjera djelima pokazuje, a ne riječima.

“Bog nas nije napustio već je s nama, na poseban način u sakramentima gdje učvršćujemo svoju vjeru. Možda smo umorni, možda zavedeni, no moramo se vratiti. To je put svetosti. Sveci su nam u tome primjer. Vratiti se natrag kad shvatimo da smo duboko pogriješili jest čin poniznosti. Pozvani smo u tome pomagati jedni drugima kako bismo išli putem svetosti”, zaključio je biskup Mrzljak stavljajući za primjer samog sv. Roka, koji je živio po Isusovim riječima iz današnjeg evanđelja: što god učinimo drugima učinili smo samom Gospodinu.

Na kraju euharistijskog slavlja domaćini su biskupu Mrzljaku poklonili sliku crkve u Draškovcu te dopisnicu i takozvanu pepeljugu (poštanske marke koje služe za ukrašavanje pisama, dopisnica i razglednica) izdanih o 225. obljetnici osnutka župe. Spomenimo i da je uoči blagdana sv. Roka u župi u Draškovcu bila organizirana i trodnevna duhovna priprava koju je vodio vlč. Siniša Preiner, kapelan iz Preloga.

Prvog dana trodnevnice bile su predstavljene knjiga “Draškovec i sv. Rok” te dopisnica i pepeljuga u čast 225. obljetnice osnutka župe. Drugog dana svoj nastup imao je puhačkih orkestar i KUD  Prelog, a trećeg dana bio je organiziran koncert klasične glazbe i zborova.

Na samo Rokovo nastupio je KUD iz mađarskog Sümega, te je održan 8. festival duhovne glazbe «Sveti Rok 2014». Događanja su bila obogaćena i nizom drugih duhovnih i društvenih sadržaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije