FOTO: Tisuće vjernika hodočastilo u svetomarsko marijansko svetište

>> FOTO: Tisuće vjernika hodočastilo u svetamarsko marijansko svetište

Svečanim misnim slavljima danas se u marijanskim svetištima slavi blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Tisuće vjernika iz svih krajeva hodočastilo je u međimursko marijansko svetište – Svetu Mariju.

Misna slavlja započela su jutarnjom župnom misom. U 9 sati vlč. Antun Štefan služio jer misu za bolesnike i medicinkso osoblje, dok je hodočasničko misno slavlje od 11 sati predvodio preč. Antun Hoblaj, dekan Donjomeđimurskog dekanata. Uz veliki broj katolika koji su se došli moliti i pokloniti Majci Božjoj, na misnom slavlju bili su općinska načelnica Đurđica Slamek i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

Hodčasnike je pozdravio domaći župnik vlč. Pavao Markač. Blagdanu Velike Gospe u Svetoj Mariji prethodile su trodnevnice, a u predvečerje svetkovine, u četvrtak 14. kolovoza, vlč. Petar Majstorović iz Goričana u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji predvodio je svečano misno slavlje u prigodi proslave župnog blagdana, nakon kojeg je priređena velika hodočasnička procesija sa svijećama.

Poznato je kako su vjernici donjeg Međimurja i okolnih župa u prigodi Velike Gospe u nemogućnosti odlaska na hodočašće u Mariju Bistricu godinama dolazili upravo u svetomarsko marijansko svetište koje je jedno od najstarijih na području današnje Varaždinske biskupije.

Na mjestu današnje crkve u srednjem vijeku je stajala zavjetna kapela u kojoj se prema predaji, štovala čudotvorna slika Majke Božje. Na tom mjestu 1784. godine završena je gradnja nove crkve koja je temeljito obnovljena 1910. godine. Svojom veličinom i zvonikom visokim 45 metara dominira nad naseljem i ovim djelom međimurske ravnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije