FOTO: Hodočasnička procesija sa svijećama u Svetoj Mariji

>> FOTO: Hodočasnička procesija sa svijećama u Svetoj Mariji

Brojni katolici i ove će godine 15. kolovoza hodočastiti u Marijanska svetišta kako bi obilježili svetkovinu Velike Gospe o čijem značaju i ukorijenjenosti u hrvatsku narodnu tradiciju govori što je taj dan u Hrvatskoj proglašen i državnim blagdanom.

U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u četvrtak 14. kolovoza vlč. Petar Majstorović iz Goričana u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji predvodio je svečano misno slavlje u prigodi proslave župnog blagdana, nakon kojeg je priređena velika hodočasnička procesija sa svijećama.

U nadahnutoj propovijedi vlč. Majstorović naglasio je da je Djevica Marija žena šutnje i naveo razloge zbog kojih je tako velika da joj se klanja cijeli svijet. – Marija je majka crkve i svih nas – ona je kraljica apostola. Svetkovina koju slavimo je blagdan radosnog pogleda na život – poručio je vlč. Majstorović.

Domaći župnik vlč. Pavao Markač bio je ponosan na veliki broj vjernika koji se okupio na misnom slavlju zahvalivši vatrogascima, članovima KUD-a I.M. Kantor i Župnom pjevačkom zboru koji su svojim prisustvom uveličali slavlje.

Poznato je kako su vjernici donjeg Međimurja i okolnih župa u prigodi Velike Gospe u nemogućnosti odlaska na hodočašće u Mariju Bistricu godinama dolazili upravo u svetomarsko marijansko svetište, jedno od najstarijih na području današnje Varaždinske biskupije.

Na mjestu današnje crkve u srednjem vijeku je stajala zavjetna kapela u kojoj se prema predaji, štovola čudotvorna slika Majke Božje. Na tom mjestu 1784. godine završena je gradnja nove crkve koaj eje temeljito obnovljena 1910. godine. Svojom veličinom i zvonikom visokim 45 metara dominira nad naseljem i ovim djelom međimurske ravnice.

Blagdanu Velike Gospe u Svetoj Mariji prethodile su trodnevnice, a svete mise su uz vlč. Majstorovića, predvodili vlč. Ivica Puškadija iz župe Sveti Juraj na Bregu i Đuro Vukalović iz župe Mala Subotica. U petak, 15. kolovoza u 7.30 sati bit će služena župna sveta misa, u 9 sati vlč. Antun Štefan predvodi misu za bolesnike i medicinsko osoblje, dok hodočasničko misno slavlje od 11 sati predvodi preč. Antun Hoblaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije