Apel: Naša šuma Brzinka pretvara se u smetlište!

>> Lijepa naša “Brzinka”

Primili smo na redakcijski email tekst i fotografije g. Željka Tomašića koje prenosimo u potpunosti:

“Ima jedna šuma, “Brzinka” je zovu na području Gornjeg Mihaljevca u istoimenoj Općini. Mali šumarak ili bolje rečeno gaj. To je bila omiljena šumica okolnom stanovništvu za šetnje, berbe kestene i gljiva. Našlo se tu i vrganja, sivki, lisičarki i sunčanica. Prije par dana uputio sam se u Brzinku, jer kao pasionirani gljivar znam da bi negdje u ovo vrijeme trebale rasti sunčanice.

Ali u šumi ima svega osim sunčanica. Postala je smetlište, reklo bi se “divlji deponij”. Morao sam to zabilježiti okom kamere i podijeliti tu strahotu s čitateljima. U Općini Gornji Mihaljevec postoji i uredno prima plaću svaki mjesec komunalni redar, koji si je uzeo za obvezu zaduživati domicilno stanovništvo s kantama za smeće, iako Upravni sud kaže da to nije posao komunalnog redara, koji jednom tjedno dođe u Općinu (srijeda 07:00 – 15:00 sati) i odsjedi svojih 8 sati u uredu, te čeka da mu “netko” dojavi da je bacio smeće u Brzinku, kako bi mu mogao napisati kaznu.

Kako se kao aktivist u Pokretu za zaštitu potrošača bavim i ekologijom ili preciznije očuvanjem prirode, znam da mnogi domicilni stanovnici po Hrvatskoj krive “vikendaše” kako ima bacaju smeće po šumama i šumarcima. Ali ovdje u blizini nema vikendica, osim groblja, a sumnjam da njegovi “stanovnici” bacaju smeće.

Doduše Brzinka je isparcelirana i privatna je šuma, ali da bi se srušilo drvo u njoj treba platiti dozvolu “Šumariji”, pa vlasnici više ni ne obilaze šumu, jeftinije je kupiti gotova drva na placu, a Brzinka se sve više pretvara u šikaru. Preko udruga je teško organizirati akciju čišćenja, jer nam treba suglasnost svih vlasnika, no očigledno je da ćemo morati pokrenuti akciju za spas Brzinke.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije